Kauniit hampaat, kaunis hymy

Länsimaisen kau­neus­kä­si­tyk­sen mukaan hymy on kaunis, kun se paljastaa tasaisen, valkean ham­mas­ri­vis­tön. Rapakon tuolla puolen pepsodent-hymy on ehdoton osa menes­tys­tä ja sosi­aa­lis­ta asemaa. Hampaiden valkaisu yleistyy meilläkin kovaa vauhtia.

Kaakkois-Aasiassa on alueita, joilla ham­mas­luun vär­jää­mi­sen tarve ymmär­re­tään hyvin. Siellä hampaat tosin tuppaavat olemaan liian valkoisia. Ranskan siirtomaa­her­ruu­den aikaan nykyisen Vietnamin alueella valkoisia hampaita pidettiin likaisina ja moraa­lit­to­mi­na, eläimen hampaiden kal­tai­si­na. Kunnon ihmisen aamu­ru­tii­nei­hin kuului hampaiden mus­taa­mi­nen niiden päälle levi­tet­tä­väl­lä tahnalla. Borneossa on heimoja, joiden parissa hampaat mustataan tänäkin päivänä kauneuden, terveyden ja sosi­aa­li­sen statuksen nimissä.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Ebola on yksi vuosikymmenen pahimmista terveyskriiseistä. Kun epidemia heinäkuussa 2019 levisi Kongon demokraattisessa tasavallassa Pohjois-Kivun provinssin pääkaupunkiin Gomaan, WHO julisti epidemian kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Ebolan ennaltaehkäisyssä on tärkeää huomioida paikallisen kulttuurin ja tapojen vaikutus, kuten tämä esimerkki Ruandan ja Kongon rajakaupungeista osoittaa.

Istukka on väliaikainen sisäelin, joka poistuu äidin kehosta lapsen syntymän myötä. Meillä istukkaa käsitellään yleensä biologisena jätteenä, mutta osa äideistä ottaa rituaaliset keinot käyttöön sen hävittämisessä.