Siirry suoraan sisältöön

Lihan kulttuuri

Ruokatottumuksemme, kuten lihansyönti, ovat osa kulttuuria. Yhden yhteiskunnan ravitsemusohjeet eivät välttämättä toimi toisessa, sillä perspektiivi terveyteen, ruokavalioon ja lihaan vaihtelee suuresti.

Esimerkiksi aliravitsemuksesta kärsivällä Itä-Timorilla lihaa syödään vain aniharvoin kulttuurisesti merkittävien seremonioiden yhteydessä. Vaikka lihan osuutta ruokavaliossa olisi mahdollista kasvattaa, estävät kulttuuriset käytännöt useimmiten muutoksen ruokavaliossa.

Yhdysvalloissa liha puolestaan kuuluu päivittäiseen ruokavalioon ja sitä syödään liiaksikin. Molemmissa tapauksissa ruokavalion ongelmakohdat, joko liiallinen tai liian vähäinen lihansyönti, ovat lähtökohdiltaan myös kulttuurisia.

Lukemista

  1. Sapiens – Meat Culture

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Saara Toukolehto

FT Saara Toukolehto on AntroBlogin vastaava päätoimittaja. Hänen antropologisia kiinnostuksen kohteitaan ovat mm. maahanmuuton, arvojen, moraalin ja ”hyvän elämän” -käsitteen tutkimus integraatiopolitiikan viitekehyksessä sekä laajemmin sosiokulttuurisen jatkuvuuden ja muutoksen ymmärtäminen. Saara väitteli kesäkuussa 2023 Groningenin yliopistolla väitöskirjalla "Even if I do things perfectly, I can never become 'German'" - The Paradox of Immigrant Integration in Post-'Refugee Crisis' Berlin.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *