Riehakkaat ruumiinnostajaiset

Suomalainen suhde kuolemaan on etäinen. Hautajaiset ovat hiljaisia tapah­tu­mia, eivätkä kuolleet kulje kes­kuu­des­sam­me. Monissa maailman kolkissa vainajat ovat voi­mak­kaam­min läsnä. Esimerkiksi Madagaskarilla kaivetaan esi-isien ruumiit hau­dois­taan noin 6 – 7 vuoden välein fama­di­ha­na- nimisessä fes­ti­vaa­li­mai­ses­sa ritu­aa­lis­sa.

Jopa satojen ihmisten muo­dos­ta­ma kulkue nostaa kää­rin­lii­noi­hin suojatut vainajien jäänteet haudoista. Alati kiihtyvän musiikin tah­dit­ta­man tapah­tu­man aikana jäänteitä valellaan rommilla ja hunajalla. Käärinliinojen väleihin pujo­te­taan makeisia ja kolikoita, ja tupakasta tarjotaan pätkät vai­na­jal­le. Näin kun­nioi­te­taan esi-isiä ja pyydetään heidän siu­nauk­si­aan.

Musiikin ja rie­hak­kaan tanssin värittämä tapahtuma on emo­tio­naa­li­ses­ti väkevä. Se saattaa herättää osal­lis­tu­jis­sa surua ja pelkoa, mutta sitä pidetään juhlana, ei surun hetkenä. Osallistujat nauttivat rommia ja tanssivat vainajien kanssa hau­ta­pai­kan ympärillä. Lopuksi esi-isät pakataan tiukasti uusiin kää­rin­lii­noi­hin vanhoja pois­ta­mat­ta, ja kannetaan takaisin haudan huomaan seu­raa­vak­si seit­se­mäk­si vuodeksi.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Taikauskon olemassaolo hämmentää vuosikymmenestä toiseen. Miksi enteisiin ja amuletteihin turvaudutaan edelleen, tutkimustiedosta ja koulutuksesta huolimatta? Perinteiset uskomukset, onnen varmistelu ja maagiset yhteydet saavat voimansa intuitiosta, sosiaalisuudesta ja tunteista. Kaikkia toimiamme ei ensisijaisesti ohjaa tieto.

“Kansa on puhunut – pulinat pois”, totesi väistyvä pääministeri Juha Sipilä, kun eduskuntavaalien tulos selvisi Yleisradion suorassa tv-lähetyksessä. Vaalivalvojaiset on merkittävä mediatapahtuma, jonka puitteissa jännitetään poliittisen vallan vaihtumista sekä rituaali, joka kestonsa ajaksi yhdistää sekä poliittisen eliitin että tavalliset kansalaiset yhtenäiseksi kansakunnaksi.

Ruandan kansanmurhasta tuli huhtikuussa kuluneeksi 25 vuotta. Menehtyneitä surraan vuotuisen muistokävelyn ja kynttiläseremonian lisäksi nykyisin myös twiittaamalla. Sureminen ja muistaminen ovat tärkeitä osia valtion uudelleenrakentamisessa.