Siirry suoraan sisältöön

Musiikkia? Ei kiitos!

Musiikki on universaali tunteiden tulkki, jonka usein ajatellaan yhdistävän kaikkia kansoja. Onkohan aina ihan näin? 1900-luvun alussa Brasilian hallitus valjasti musiikin viestintävälineeksi pyrkiessään ottamaan kontaktia Amazonin sademetsässä asuviin alkuperäiskansoihin. Hallitus arveli ilmaisevansa positiivisia ja ystävällismielisiä aikeitaan sijoittamalla sademetsään gramofoneja, joiden välityksellä tuntemattomille ja mystisille heimoille soitettiin Straussin valsseja.

Suopeaksi tarkoitettu viesti ei kuitenkaan mennyt perille ja musiikki tulkittiin vihamieliseksi: paikallisyhteisöissä ajateltiin, että “vihollinen” eli valkonaama lähetti näiden kamalien, korvia raapivien äänten välityksellä ihmisille tauteja. Jos löysi itsensä äänien kantomatkan alueelta, oli viisainta tukkia korvat mehiläisvahalla.

Lukemista

  1. Greg Urban: Metaphysical Community. 1996, Texas University Press.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *