Karvat väärässä paikassa

Karvat väärässä paikassa ovat ällöt­tä­viä, vai mitä? Karvanpoistotuotteiden mainoksia seu­raa­mal­la saa selville, että tämä hetken pahek­sut­ta­vin ruu­miin­kar­voi­tus sijaitsee naisen säärillä ja kai­na­lois­sa. Claude Lévi-Strauss, eräs viime vuo­si­sa­dan kuu­lui­sim­mis­ta ant­ro­po­lo­geis­ta, raportoi 50-luvulla Brasilian alueen alku­pe­räis­kan­so­jen parissa koh­taa­mis­taan kar­van­pois­ton käytännöistä.

Caduveo-heimon keskuudessa kaikkea ruu­miin­kar­voi­tus­ta pidettiin inhot­ta­va­na, ja karvat kis­kot­tiin sor­mi­pe­lil­lä joka puolelta kehoa. Eurooppalaiset olivat cadu­veo­jen mielestä iljet­tä­viä olentoja kuitenkin eri­tyi­ses­ti kar­vais­ten sil­mä­nym­pä­rys­ten vuoksi. Silmäripsensä sän­til­li­ses­ti pois nyppivä heimo kutsui tämän sivis­ty­mät­tö­myy­den vuoksi euroop­pa­lai­sia hal­vek­suen “strutsin veljiksi”.

Vääräksi mielletyn kar­vai­suu­den tapauk­ses­sa vertaus eläimeen on tyy­pil­li­nen. Karvojen poiston eräs merkitys onkin usein pesäeron teko eläin­kun­taan yhdis­tet­tyyn pri­mi­tii­vi­syy­teen, kar­keu­teen ja sivis­tyk­sen puutteeseen.

  1. Claude Lévi-Strauss: Tropiikin kasvot (Tristes Tropiques, 1955)

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Jeesusta pidetään oletusarvoisesti valkoisena miehenä. Tätä on perusteltu kieliopilla ja evankeliumien kuvauksilla ”Jumalan Pojasta”. Myös hegemoninen käsitys miessukupuolen paremmuudesta on vaikuttanut Jeesus-kuvaan. Mitä tapahtuu, kun tämä kuva kyseenalaistetaan ja Jeesuksen hahmo puretaan miehisistä kahleistaan? Alta paljastuu Jeesus, joka on queer.