Karvat väärässä paikassa

Karvat väärässä paikassa ovat ällöt­tä­viä, vai mitä? Karvanpoistotuotteiden mainoksia seu­raa­mal­la saa selville, että tämä hetken pahek­sut­ta­vin ruu­miin­kar­voi­tus sijaitsee naisen säärillä ja kai­na­lois­sa. Claude Lévi-Strauss, eräs viime vuo­si­sa­dan kuu­lui­sim­mis­ta ant­ro­po­lo­geis­ta, raportoi 50-luvulla Brasilian alueen alku­pe­räis­kan­so­jen parissa koh­taa­mis­taan kar­van­pois­ton käy­tän­nöis­tä.

Caduveo-heimon keskuudessa kaikkea ruu­miin­kar­voi­tus­ta pidettiin inhot­ta­va­na, ja karvat kis­kot­tiin sor­mi­pe­lil­lä joka puolelta kehoa. Eurooppalaiset olivat cadu­veo­jen mielestä iljet­tä­viä olentoja kuitenkin eri­tyi­ses­ti kar­vais­ten sil­mä­nym­pä­rys­ten vuoksi. Silmäripsensä sän­til­li­ses­ti pois nyppivä heimo kutsui tämän sivis­ty­mät­tö­myy­den vuoksi euroop­pa­lai­sia hal­vek­suen “strutsin veljiksi”.

Vääräksi mielletyn kar­vai­suu­den tapauk­ses­sa vertaus eläimeen on tyy­pil­li­nen. Karvojen poiston eräs merkitys onkin usein pesäeron teko eläin­kun­taan yhdis­tet­tyyn pri­mi­tii­vi­syy­teen, kar­keu­teen ja sivis­tyk­sen puut­tee­seen.

  1. Claude Lévi-Strauss: Tropiikin kasvot (Tristes Tropiques, 1955)

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kipu on asia, jota ihminen yleensä välttelee. Ihmislajin edustajia löytää silti muun muassa kävelemästä tulisilla hiilillä ja roikkumasta selkänahkaan työnnettyjen lihakoukkujen varassa köysistä - omasta tahdostaan. Miksi? Vapaaehtoisen kivun ympärille rakentuu monia kiinnostavia tapoja.

Karibianmeren saarille saapuneet espanjalaiset valloittajat pyrkivät selvittämään 1500-luvun alussa, onko paikallisilla sielua. Kysymys oli keskeinen löytöretkien kannalta, sillä vain ihmisiä joilla on sielu, voidaan käännyttää kristinuskoon. Saarten paikallisia asukkaita taas kiinnosti tutkia valloittajien ruumiita. He hukuttivat saapuneita ja tarkkailivat, mätänevätkö kehot kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltojen ja Suomen presidentit pitivät Valkoisessa talossa lehdistötilaisuuden. Tapahtumassa juhlistettiin sitä, että on kulunut 100 vuotta siitä kun USA tunnusti Suomen itsenäisyyden eli suvereniteetin: yksinoikeuden hallita omaa aluettaan. Tilaisuus kääntyi kuitenkin isäntämaan sisäpolitiikan kiistoihin tavalla, joka kiinnitti huomiota itse USA:n suvereniteetin ongelmiin.