Siirry suoraan sisältöön

Karvat väärässä paikassa

Karvat väärässä paikassa ovat ällöttäviä, vai mitä? Karvanpoistotuotteiden mainoksia seuraamalla saa selville, että tämä hetken paheksuttavin ruumiinkarvoitus sijaitsee naisen säärillä ja kainaloissa. Claude Lévi-Strauss, eräs viime vuosisadan kuuluisimmista antropologeista, raportoi 50-luvulla Brasilian alueen alkuperäiskansojen parissa kohtaamistaan karvanpoiston käytännöistä.

Caduveo-heimon keskuudessa kaikkea ruumiinkarvoitusta pidettiin inhottavana, ja karvat kiskottiin sormipelillä joka puolelta kehoa. Eurooppalaiset olivat caduveojen mielestä iljettäviä olentoja kuitenkin erityisesti karvaisten silmänympärysten vuoksi. Silmäripsensä säntillisesti pois nyppivä heimo kutsui tämän sivistymättömyyden vuoksi eurooppalaisia halveksuen “strutsin veljiksi”.

Vääräksi mielletyn karvaisuuden tapauksessa vertaus eläimeen on tyypillinen. Karvojen poiston eräs merkitys onkin usein pesäeron teko eläinkuntaan yhdistettyyn primitiivisyyteen, karkeuteen ja sivistyksen puutteeseen.

Lukemista

  1. Claude Lévi-Strauss: Tropiikin kasvot (Tristes Tropiques, 1955)

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *