Äänten kuulemisen eri sävyt

Hallusinaatiot kuuluvat skit­so­fre­nian kes­kei­siin oireisiin, ja äänien kuu­le­mi­nen on ais­ti­har­hois­ta ylei­sim­piä. Antropologi Tanya Luhrmannin tutkimus skit­so­free­ni­koi­den parissa USA:ssa, Intiassa ja Ghanassa paljastaa, että äänet puhuvat eri sävyyn ei kult­tuu­reis­sa.

Pohjoisamerikkalaiset skit­so­free­ni­kot kokevat äänien kuu­le­mi­sen useim­mi­ten uhkaavana, ja äänet hyvinkin väki­val­tai­si­na ja pelot­ta­vi­na. Harhat ymmär­re­tään sairauden ja aivojen vial­li­suu­den oireeksi. Ghanassa taas pidetään yleisesti selvänä, että henget voivat puhua ihmisille. Skitsofreenikot kokevat kuu­le­man­sa äänet monesti suopeiksi, ja niiden lähteeksi miel­le­tään usein Jumala. Voimakkaista per­he­suh­teis­ta tun­ne­tus­sa Intiassa äänet puo­les­taan tulkitaan usein edes­men­nei­den suku­lais­ten hyvän­tah­toi­sek­si opas­tuk­sek­si. Äänien kuu­le­mi­nen asso­sioi­tuu leik­ki­syy­teen ja magiaan, ja sitä voidaan pitää jopa viih­dyt­tä­vä­nä ilmiönä.

  • Kuva: Theodor von Holstin “Bertalda, Assailed by Spirits”. Noin vuodelta 1830.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Tänä pääsiäisenä ruokapöydät ovat sukupäivällisten sijaan täyttyneet kelmeistä skype-puheluista. Poikkeustilan sanelema eristäytyminen on irrottanut meidät kodin ulkopuolisista sosiaalisista kontakteista. Tämän vaikutus on erityisen dramaattinen Suomen yli miljoonalle yksinasujalle, erityisesti ikääntyneille. Yksinäisyys onkin kriisin konkreettisimpia seurauksia.

Metron ovessa Bangkokissa on rivi tuttuja kieltomerkkejä. Ei tupakointia, ei ruokaa tai juomaa… ja mikäs tämä on? Kiellettyjen asioiden listalla on jotain pyöreää ja piikikästä. Se on durian-hedelmä, kaakkois-Aasian ristiriitaisia tunteita herättävä herkku, joka tunnetaan hajustaan.