Siirry suoraan sisältöön

Äänten kuulemisen eri sävyt

Hallusinaatiot kuuluvat skitsofrenian keskeisiin oireisiin, ja äänien kuuleminen on aistiharhoista yleisimpiä. Antropologi Tanya Luhrmannin tutkimus skitsofreenikoiden parissa USA:ssa, Intiassa ja Ghanassa paljastaa, että äänet puhuvat eri sävyyn ei kulttuureissa.

Pohjoisamerikkalaiset skitsofreenikot kokevat äänien kuulemisen useimmiten uhkaavana, ja äänet hyvinkin väkivaltaisina ja pelottavina. Harhat ymmärretään sairauden ja aivojen viallisuuden oireeksi. Ghanassa taas pidetään yleisesti selvänä, että henget voivat puhua ihmisille. Skitsofreenikot kokevat kuulemansa äänet monesti suopeiksi, ja niiden lähteeksi mielletään usein Jumala. Voimakkaista perhesuhteista tunnetussa Intiassa äänet puolestaan tulkitaan usein edesmenneiden sukulaisten hyväntahtoiseksi opastukseksi. Äänien kuuleminen assosioituu leikkisyyteen ja magiaan, ja sitä voidaan pitää jopa viihdyttävänä ilmiönä.

Toimitus

  • Kuva: Theodor von Holstin “Bertalda, Assailed by Spirits”. Noin vuodelta 1830.

Lukemista

  1. http://news.stanford.edu/2014/07/16/voices-culture-luhrmann-071614/

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *