Tatuointeja kautta aikojen

Tatuoinnitko muo­ti­vil­li­tys? Paremminkin ikivanhaa globaalia kult­tuu­ri­pe­rin­töä! Varhaisimmat tunnetut tatuoin­nit ovat 5300 vuoden takaa, Ötzi-nimisen muu­mioi­tu­neen miehen iholla. Alpeilta löytyneen Ötzin nahassa on 61 pientä tatuoin­tia. Niistä suurin osa osuu kii­na­lai­sen lää­ke­tie­teen meri­di­aa­ni­pis­tei­den kohdalle — vieläpä sel­lais­ten, joiden sanotaan hoitavan Ötziäkin vai­van­nut­ta reu­ma­tis­mia.

Tatuoimiselle onkin perin­tei­ses­ti ollut esteet­ti­syy­den ohella myös lää­kin­näl­li­siä syitä. Borneon alueen Kayan-kansan parissa miesten sai­ras­ta­mi­sen syyksi ole­tet­tiin sielun kar­kaa­mi­nen kehosta. Tältä saattoi suojautua sitomalla sielu pai­koil­leen ranteen ympäri kier­ret­tä­väl­lä nauhalla, johon oli kiin­ni­tet­ty maagisin voimin varus­tet­tu lukut-helmi. Korut kuitenkin katoavat helposti. Kayaneiden parissa siir­ryt­tiin naisten miehille tekemiin tatuoin­tei­hin, jossa lukut-helmen kuva tatuoi­tiin pysyvästi ran­tee­seen pitämään sielu oikealla pai­kal­laan.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Kipu on asia, jota ihminen yleensä välttelee. Ihmislajin edustajia löytää silti muun muassa kävelemästä tulisilla hiilillä ja roikkumasta selkänahkaan työnnettyjen lihakoukkujen varassa köysistä - omasta tahdostaan. Miksi? Vapaaehtoisen kivun ympärille rakentuu monia kiinnostavia tapoja.

Karibianmeren saarille saapuneet espanjalaiset valloittajat pyrkivät selvittämään 1500-luvun alussa, onko paikallisilla sielua. Kysymys oli keskeinen löytöretkien kannalta, sillä vain ihmisiä joilla on sielu, voidaan käännyttää kristinuskoon. Saarten paikallisia asukkaita taas kiinnosti tutkia valloittajien ruumiita. He hukuttivat saapuneita ja tarkkailivat, mätänevätkö kehot kuoleman jälkeen.

Yhdysvaltojen ja Suomen presidentit pitivät Valkoisessa talossa lehdistötilaisuuden. Tapahtumassa juhlistettiin sitä, että on kulunut 100 vuotta siitä kun USA tunnusti Suomen itsenäisyyden eli suvereniteetin: yksinoikeuden hallita omaa aluettaan. Tilaisuus kääntyi kuitenkin isäntämaan sisäpolitiikan kiistoihin tavalla, joka kiinnitti huomiota itse USA:n suvereniteetin ongelmiin.