Tatuointeja kautta aikojen

Tatuoinnitko muo­ti­vil­li­tys? Paremminkin ikivanhaa globaalia kult­tuu­ri­pe­rin­töä! Varhaisimmat tunnetut tatuoin­nit ovat 5300 vuoden takaa, Ötzi-nimisen muu­mioi­tu­neen miehen iholla. Alpeilta löytyneen Ötzin nahassa on 61 pientä tatuoin­tia. Niistä suurin osa osuu kii­na­lai­sen lää­ke­tie­teen meri­di­aa­ni­pis­tei­den kohdalle — vieläpä sel­lais­ten, joiden sanotaan hoitavan Ötziäkin vai­van­nut­ta reu­ma­tis­mia.

Tatuoimiselle onkin perin­tei­ses­ti ollut esteet­ti­syy­den ohella myös lää­kin­näl­li­siä syitä. Borneon alueen Kayan-kansan parissa miesten sai­ras­ta­mi­sen syyksi ole­tet­tiin sielun kar­kaa­mi­nen kehosta. Tältä saattoi suojautua sitomalla sielu pai­koil­leen ranteen ympäri kier­ret­tä­väl­lä nauhalla, johon oli kiin­ni­tet­ty maagisin voimin varus­tet­tu lukut-helmi. Korut kuitenkin katoavat helposti. Kayaneiden parissa siir­ryt­tiin naisten miehille tekemiin tatuoin­tei­hin, jossa lukut-helmen kuva tatuoi­tiin pysyvästi ran­tee­seen pitämään sielu oikealla pai­kal­laan.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Britanniassa ja useimmissa brittiläisen kansainyhteisön maista perinteiseen asianajajan asuun kuuluu peruukki, joka on tyyliltään 1600-luvulta. Sen käyttöä on kritisoitu vanhanaikaisuudesta ja epäkäytännöllisyydestä. Tapa istuu kuitenkin lujassa, sillä symbolina se on erittäin vahva.

Auringonlaskua pidetään esimerkkinä pysäyttävästä, ihmetystä synnyttävästä kauneudesta. Sen voisi kuvitella olevan ilmiö, jota ihminen on kaikkina aikoina ihaillut. Euroopassa auringonlasku oli kuitenkin pitkään varoitus yön siivillä saapuvista vaaroista.