Tatuointeja kautta aikojen

Tatuoinnitko muo­ti­vil­li­tys? Paremminkin ikivanhaa globaalia kult­tuu­ri­pe­rin­töä! Varhaisimmat tunnetut tatuoin­nit ovat 5300 vuoden takaa, Ötzi-nimisen muu­mioi­tu­neen miehen iholla. Alpeilta löytyneen Ötzin nahassa on 61 pientä tatuoin­tia. Niistä suurin osa osuu kii­na­lai­sen lää­ke­tie­teen meri­di­aa­ni­pis­tei­den kohdalle — vieläpä sel­lais­ten, joiden sanotaan hoitavan Ötziäkin vai­van­nut­ta reu­ma­tis­mia.

Tatuoimiselle onkin perin­tei­ses­ti ollut esteet­ti­syy­den ohella myös lää­kin­näl­li­siä syitä. Borneon alueen Kayan-kansan parissa miesten sai­ras­ta­mi­sen syyksi ole­tet­tiin sielun kar­kaa­mi­nen kehosta. Tältä saattoi suojautua sitomalla sielu pai­koil­leen ranteen ympäri kier­ret­tä­väl­lä nauhalla, johon oli kiin­ni­tet­ty maagisin voimin varus­tet­tu lukut-helmi. Korut kuitenkin katoavat helposti. Kayaneiden parissa siir­ryt­tiin naisten miehille tekemiin tatuoin­tei­hin, jossa lukut-helmen kuva tatuoi­tiin pysyvästi ran­tee­seen pitämään sielu oikealla pai­kal­laan.

Kirjoittaja

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee antropologian popularisoinnin lisäksi tiedeviestinnän parissa myös muissa kuvioissa, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua, historiaa ja ihmismielen notkeutta.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Eräs intialainen ele on erityisen hämmentävä. Intialainen keskustelukumppani saattaa heiluttaa päätään puolelta toiselle, joko pehmeästi tai pontevammin. Kyseessä ei ole nyökkäys, vaan tasainen ja jatkuva liike, kuin vaakatasossa oleva kahdeksikko. Elettä on mahdoton olla huomaamatta Intiassa ollessa, ja se hämmentää sekä matkailijoita että intialaisten kanssa työskenteleviä.

Naisen tulee olla neitsyt avioituessaan, ajatellaan monin paikoin ympäri maailmaa. Naisen neitsyys liitetään usein miehen kunniaan, ja siitä luopunut nainen voidaan nähdä arvottomana kunnian lokaajana. Neitsyyden todisteena pidetään immenkalvoa, joka voidaan rakentaa plastiikkakirurgian keinoin.