Siirry suoraan sisältöön

Tatuointeja kautta aikojen

Tatuoinnitko muotivillitys? Paremminkin ikivanhaa globaalia kulttuuriperintöä! Varhaisimmat tunnetut tatuoinnit ovat 5300 vuoden takaa, Ötzi-nimisen muumioituneen miehen iholla. Alpeilta löytyneen Ötzin nahassa on 61 pientä tatuointia. Niistä suurin osa osuu kiinalaisen lääketieteen meridiaanipisteiden kohdalle – vieläpä sellaisten, joiden sanotaan hoitavan Ötziäkin vaivannutta reumatismia.

Tatuoimiselle onkin perinteisesti ollut esteettisyyden ohella myös lääkinnällisiä syitä. Borneon alueen Kayan-kansan parissa miesten sairastamisen syyksi oletettiin sielun karkaaminen kehosta. Tältä saattoi suojautua sitomalla sielu paikoilleen ranteen ympäri kierrettävällä nauhalla, johon oli kiinnitetty maagisin voimin varustettu lukut-helmi. Korut kuitenkin katoavat helposti. Kayaneiden parissa siirryttiin naisten miehille tekemiin tatuointeihin, jossa lukut-helmen kuva tatuoitiin pysyvästi ranteeseen pitämään sielu oikealla paikallaan.

Lukemista

  1. http://insider.si.edu/2015/08/tattoos-telling-stories-in-the-flesh-qa-with-lars-krutak/ 
  2. http://www.smithsonianmag.com/science-nature/can-tattoos-be-medicinal-156450609/

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *