Siirry suoraan sisältöön

Muuri kansakunnan rajana

Maahanmuuton hallinnointi on askarruttanut valtaapitäviä kulttuurihistorian alkuhämäristä asti. Monimutkaisia sosio-poliittisia tilanteita pyrittiin jo 5000 vuotta sitten ratkaisemaan muurien rakentamisella. Kiinteiden rakenteiden avulla naapurimaiden asukkaat ja ei-toivotut maahanmuuttajat on pyritty pitämään poissa omalta maalta.

Ensimmäinen kansakuntia erottava muuri, joka ei ole rakennettu kaupungin ympärille, löytyi sumerilaisesta Mesopotamiasta 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Urin kaupungin kuningas Shulgi rakennutti muurin Eufrat- ja Tigris-virtojen väliin, nykyiseen etelä-Irakiin, pitääkseen eteläiset heimot sen toisella puolen. Nuolenpääkirjoitukset paljastavat, että amoriiteiksi kutsutut heimot havittelivat laidunmaita ja tulivat asumaan etelä-Mesopotamian kaupunkeihin, joissa heitä pidettiin ulkomaalaisina. Amoriitit kiersivät pystytetyn muurin, eivätkä Shulgin jälkeläiset kyenneet pitämään heimoja loitolla rakenteiden huoltamisesta ja vahvistamisesta huolimatta. Lopulta sumerilaisten ja amoriittien kulttuurit sulautuivat, ja seuraavien vuosisatojen ajan amoriittikuninkaat hallitsivat suurta osaa Mesopotamiasta.

Maailman kuuluisin puolustusrakennelma, Kiinan muuri, rakennettiin mongolialaisia ja mantsurialaisia heimoja vastaan. Amoriittien tavoin he onnistuivat kiertämään esteen. 1300-luvulla nykymuotonsa saanut muuri oli enemmänkin psykologinen raja Kiinan ja ulkomaailman välillä. Samassa vallan esittelyn hengessä mahtava Rooman valtakunta rajautui pohjoisessa keisari Hadrianuksen mukaan nimettyyn muuriin, joka sijaitsi nykyisen Englannin ja Skotlannin rajalla. Sekään ei pysäyttänyt tavallisten ihmisten liikehdintää, vaan muodostui tärkeäksi kaupankäynnin kanavaksi valmistumisensa jälkeen 120-luvulla.

Muurien suurin merkitys on symbolinen. Ne on pystytetty voimakkaiden hallitsijoiden toimesta kuvastamaan kansakunnan voimaa, rajaten vieraan “toisen” ulkopuolelle.

Lukemista

  1. Zero Anthropology
  2. Washington Post
  3. History.com
  4. Ancient History Encyclopedia 

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit