Siirry suoraan sisältöön

Vuosi yhdessä kuvassa

Ajan mittaamisen historia on täynnä tarinoita yksittäisten ihmisten valtavasta vaikutuksesta siihen, mitkä asiat muistetaan ja mitkä unohdetaan. Mitä jos saisit valita yhden asian, jonka perusteella vuosi 2016 merkittäisiin historiankirjoihin?

Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöihin kuuluvan Lakota-kansan historia kirjattiin kankaalle tai nahalle piirrettyihin piktogrammeihin. Nämä “talvikalenterit” (waniyetu wowapi) ovat jopa sata vuotta yhdelle kankaalle kerääviä kokonaisuuksia. Jokaista vuotta edustaa yksittäinen kuva, joka esittää sen vuoden tärkeimmäksi katsottua tapahtumaa: yhteisöä kohdannutta katastrofia tai onnea, tärkeän päällikön kuolemaa, sotaa tai rauhaa.

Kullakin lakota-ryhmällä oli oma historioitsija, joka oli vastuussa ryhmän tarinan suullisesta kertaamisesta ja vuoden kuvan lisäämisestä kalenteriin. Vuoden merkittävin tapahtuma valittiin yhdessä ryhmän vanhimpien kokouksessa. Perinteisesti kalentereita ylläpitivät vain miehet, ja historioitsijan asema oli usein periytyvä. Vasta 1900-luvulla myös naiset pääsivät historiankirjoittajiksi.

Kalentereista tehtiin uusia kopioita sitä mukaa, kun vanha kului tunnistamattomaksi. Toisinaan tämä johti siihen, että uusi historioitsija muutti historiankirjoitusta vaihtamalla jotakin vuotta esittävän tapahtuman toiseen tai tulkitsemalla sen omista syistään eri tavalla. Säilyneet talvikalenterit ovat ajalta, jolloin alkuperäisväestöjen kulttuurit olivat kolonisaation vuoksi valtavan muutoksen alaisina. Niiden merkinnöistä voi lukea tuon ajan historian kerrottuna lakota-kansan näkökulmasta.

Lukemista

  1. Sapiens
  2. Smithsonian Instituten sivuilta löytyvä virtuaalinen näyttely 

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit