Siirry suoraan sisältöön

Miesäidit ja muut monenlaiset äidit

Nopeasti ajatellen voisi luulla, että “äiti” on itsestäänselvä ja biologiaan pohjaava rooli: äiti on se, joka synnyttää lapsen. Mutta hetkinen – adoptioäiti on niin ikään äiti. Niin on myös naisparista se, joka ei kanna ja synnytä yhteistä lasta. Erilaisia äidin määritelmiä löytyykin maailmalta suuri kirjo.

Alaskan Yup’ik-eskimoiden parissa lapselle annetaan edesmenneen isovanhemman tai samaa sukupolvea olleen sukulaisen nimi. Nimen mukana periytyvät myös nimen edellisen kantajan ihmissuhteet. Tyttölapsi onkin siten vanhemmilleen ‘äiti’ ja puhuttelee näitä vastaavasti ‘lapsinaan’.

Hawaijilla sana ‘äiti’ ei tarkoita ainoastaan synnyttäjää, vaan kaikkia samaan sukupolveen kuuluvia sukulaisnaisia. Äidin siskot eli meikäläisittäin tädit ovat myös äitejä. Joissain kulttuureissa äidin siskot ovat äitejä, mutta isän siskot eivät. Äidinäidin siskontyttäret ovat siis myös äitejä.

Kiinassa oli Ming- ja Ching-dynastioiden aikaan vallalla järjestelmä, jossa äitiys liittyi aviolliseen asemaan ja hierarkiaan. Ajan kirjoituksista löydetään kahdeksan erilaista äitiä. Näitä ovat muun muassa adoptioäiti, isän laillinen vaimo sekä isän jalkavaimo, joka on hoitanut lasta synnyttäjän kuoleman jälkeen. Lapsen synnyttänyttä naista, joka meillä yleensä on ensisijainen äiti, ei laskettu kahdeksaan äitikategoriaan mukaan lainkaan.  

Antropologien omahaksi kutsumassa monimutkaisessa sukulaisjärjestelmässä äidiksi ymmärretään sekä synnyttäjä että tämän siskot, veljentyttäret ja veljenpoikien tyttäret. Afrikassa ja Polynesiassa tunnetaan lisäksi yhteiskuntia joissa äidin veljet eli meikäläisittäin enot ovat “miesäitejä”. Äitejä on joka lähtöön!

Lähde: Susan McKinnon: On Kinship and Marriage. A Critique of the Genetic and Gender Calculus of Evolutionary Psychology. 2009.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *