Siirry suoraan sisältöön

Videotähtien maailmassa

Tubecon on suomalaisten YouTube-tekijöiden yhteinen vuotuinen jättitapahtuma. Hartwall Areena täyttyy sen ajaksi nuorista tubettajista ja heidän faneistaan, musiikista ja värivaloista, median edustajista – ja antropologiasta! Oma videotiimimme osallistui elokuussa Tubecon 2017 -tapahtumaan uuteen kulttuuriin tutustumisen ja kahden ohjelmanumeron muodossa. Emme tienneet mitä Tubeconilta odottaa, ja päädyimme viettämään erittäin hauskan päivän yllättävässä ympäristössä.

Mitä Tubeconissa tapahtui ja miten antropologista tietoutta levitettiin tapahtuman nuoren yleisön keskuuteen? Tässä pieni tunnelmointiraportti, jonka kuvien ja videoiden avulla voi kurkistaa Tubeconin maailmaan.

Kulttuurishokki-LIVE!

YouTube-kanavamme pääasiallista sisältöä – ainakin tähän saakka – ovat ensimmäisen varsinaisen juttusarjamme, Kulttuurishokki-sarjan  videoversioinnit. Sunnuntaisin ilmestyvät Kulttuurishokit ovat lyhyitä tietoiskuja, joiden tarkoitus on avartaa käsityksiä siitä, miten monella tavalla saman asian voi tehdä ja ymmärtää. Muiden kulttuurien elämänmenoon kurkistavat, omia tapojamme uuteen valoon asettavat tekstit saavat audiovisuaalisen elämän videoshokkeina.

AntroBlogin ensimmäinen esiintymisvuoro Tubeconissa oli kaikkien aikojen ensimmäinen Kulttuurishokki-LIVE. Videojuontajamme Aleksi ja Sanna kulttuurishokeerasivat yleisöä kertomalla, että pokémoneja on ollut olemassa tavallaan myös oikeasti. Kauneus on tubemaailman kestosuosikkiaiheita – antropologia tietää kertoa, että kauneutta voi tavoitella myös esimerkiksi nyppimällä kammottavat silmäripsensä pois.

Kuvat: Gennady Kurushin

YouTuben kielletyt aiheet ja tabut

Tubeconin yleisö on varsin nuorta – niin nuorta, että osalla kävijöitä on oltava aikuinen mukana. Tapahtuman järjestäjät ovat ystävällisesti tehneet parhaansa kaikkien järjestelyn osapuolten mukavuuden lisäämiseksi: oman aikuisen voi kätevästi jättää Aikuisparkkiin, joka toimii sattumalta samalla baarina.

Toinen antropologinen ohjelmanumero oli osallistuminen aikuisparkissa järjestettyyn paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin millaisia tabuja ja kiellettyjä aiheita YouTuben maailmasta saattaa löytyä.

Kotimaisten aikuistubettajien verrattain pieneen joukkoon kuuluvan Ville Mäkipellon ohjaamassa keskustelussa oli Sannan ja Aleksin seurana keskustelemassa Tubeconin tuottaja Mikko Silvennoinen ja tubettava nuorisopappi Pastorific. Kiinnostavasti polveileva keskustelu keräsi aikuisparkkiin runsaasti kiinnostunutta yleisöä ja yleisökysymyksiä. Livetallenteen keskustelusta voi katsoa ohessa.

Kuva: Gennady Kurushin

Pokémonit isolla screenillä

Hartwall Areenan varsinainen areena kuhisi kaksipäiväisen tapahtuman ajan musiikkia, nuoria ja vähän vanhempiakin tubetähtiä, paljon erilaista juonnettua ohjelmaa, ihmiskohtaamisia ja hauskanpitoa. Areenan valtavalla screenillä näytettiin runsaan liveohjelman välissä tietenkin YouTube-videoita. Niiden joukossa erittäin tyylikkään ensi-iltanäytöksensä sai myös AntroBlogin Pokémonien kulttuurihistoriaa esittelevä Kulttuurishokki-video.

Pakko myöntää, että oman tuotoksemme näkeminen valtavan yleisön edessä mahtavalla kuvan- ja äänentoistolla oli erittäin palkitsevaa ja säväyttävää. Antropologinen tiedeviestintä menee kiinnostaviin paikkoihin! Gotta Catch ‘Em All!AntroBlogin videotiimille päivä oli säväyttävä kokemus, ja tuntui jälleen kerran astumiselta aivan uudenlaiseen maailmaan. Kun Suomen YouTube-kansa jalkautuu yhteen, koko skenestä saa varsin erilaisen kuvan kuin pelkkiä videoita tiirailemalla. Nuorison kulttuureista aidosti kiinnostuneelle ihmiselle Tubecon on ehdottomasti vierailemisen arvoinen tapahtuma.

Kanavamme juontajat Sanna ja Aleksi pääsivät tapahtuman aikana osaksi aikamoista pyöritykseen. Millaisia mietteitä heille jäi tehtävästä viedä antropologiaa hyvin erilaiseen, suosittuun ja tavallista yleisöämme nuoremmille suunnattuun tapahtumaan?

Sanna

“Olihan se erittäin intensiivinen kokemus! Monet tubettajat ovat nuorille tärkeitä roolimalleja ja idoleita, jotka eivät olisi pystyneet fanilaumoiltaan liikkumaan yleisölle tarkoitetuissa tiloissa laisinkaan. Aikuisparkin tabukeskustelu korostikin sitä, miten suuri rooli YouTubella voi näiden ihmisten tekemien videoiden myötä olla kulttuuristen tabujen rikkomisessa – oli kyse sitten mielenterveyden kysymyksistä, kuolemasta tai muista vaikeista asioista. Jopa niinkin arkipäiväisten asioiden kuin meikkivideoiden seuraaminen voi auttaa kurkistamaan erilaisten kauneusihanteiden maailmaan, eivätkä videoiden tekijät rajoitu pelkästään naisiin. Oli hienoa tavata muita tubettajia sekä ihmisiä, jotka tulivat kehumaan Kulttuurishokki-videoitamme ja niiden tapaa käsitellä vieraita ja ehkä vaikeitakin asioita!”

Aleksi

“Ihan mieletön tapahtuma! Oli positiivista huomata, miten laaja skaala aiheita, teemoja ja eri taustaisia tubettajia oli läsnä, ja mistä kaikesta koko kuvio ylipäätään koostuu. Enpä tuossa muutama vuosi sitten vastavalmistuneena antropologina osannut kuvitella, että pääsisin vielä Tubeconiin antamaan nimmareita kymmenenvuotiaille – tai että oma video näytettäisiin pääscreenillä. Ensi vuonna uudestaan!”

Tutustu Kulttuurishokki-videoihin ja tilaa kanava!

Tubekasvot pallomeressä. Kuva: Ninnu Koskenalho

Toimitus

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *