Siirry suoraan sisältöön

Paluu Tabufestivaalille

Helsingin Taiteiden yö kaikui tänä vuonna tiedeviestinnän ilosanomaa, kun kesän suuri projektimme ”Tabufestivaali: Onko normaalia olla mielisairas?” täytti startup-keskus Maria 01:n ja koko sairaala-alueen pihamaan yleisöllä. Antropologia, mielenterveys ja -sairaus, normaalin ja epänormaalin kulttuurinen määrittely sekä monet erilaiset, rajoja rikkovat taiteen muodot houkuttelivat paikalle valtavasti yleisöä. Nelituntinen tapahtumamme keräsi paikalle yli 1000 kävijää, ja pihamaalla oli pitkä jono koko tapahtuman ajan. Lienee tarpeetonta todeta, että tiimimme oli menestyksestä riemuissaan.

Olitpa mukana paikalla tai et, kurkista näiden valokuvien ja videoiden kautta elokuun iltaan ja Tabufestivaalin tunnelmaan! Jälkimmäisillä videoilla on osa tapahtuman puheohjelmasta. Tästä puuttuvat keskustelut voi käydä katsomassa tapahtuman Facebook-sivulta.

Ääniteoksia ja valokuvia

Yleisö ei ollut saapunut Tabufestivaaliin ainoastaan puheohjelman perässä. Tarjolla oli lisäksi kolme elämyksellistä huonetta, jotka oli ladattu täyteen kiinnostavia taiteellisia, kokeellisia ja osallistavia ohjelmanumeroita. Diagnoosien huoneessa taiteilija Minna Esantytär ja liveroolipelijärjestö Illusia ry tutustuttivat kävijät mielenterveysdiagnoosien historiaan, nykyaikaan ja kulttuurisidonnaisuuteen. Virtuaalitodellisuuteen ja keinoälyn tunteiden opetteluun pääsi tutustumaan Olento-kollektiivin huoneessa.

Ääniharhojen huone oli hämärä, pehmeä tila, jossa muutama ihminen kerrallaan sai kuulokkeet päähänsä ja pääsi kuuntelemaan Taina Riikosen ja Jaan Klaverikin käsialaa olevia ääniteoksia. Mitä kuulokkeista kuului? Kuuntele Riikosen teos alta:

Marian sairaala-alueen sisäänkäynnillä.

Tapahtumatiimillä riitti kesän aikana kokoustettavaa. Tässä meneillään viimeinen briiffi.

Hienot tapahtumaposterit suunnitteli K.E.Hellman.

Iloinen tiimi infossa: Eemi Nordström, Niina Ahola ja Bruno Gronow.

Diagnoosien huoneessa saamassa apua ongelmiin.

Talo täynnä Tuomas Vesterisen avausluennolla!

Gallerian puolella oli näytillä sarjakuvataiteilija Viivi Rintasen töitä.

Puheohjelmaa videolla

Esiintymislava oli käytössä koko tapahtuman ajan. Illan aloitti Tuomas Vesterisen avausluento otsikolla ”epänormaalin diagnoosi”. Äärimmäisen mielenkiintoisen luennon aikana salissa oli tiivis (ja lämmin!) tunnelma, eikä yleisö juuri hievahtanutkaan paikoiltaan. Pienen hengähdystauon jälkeen jatkoimme asiantuntijoiden keskusteluun mielenterveyden kulttuurisidonnaisista tekijöistä. Keskustelun osallistujat edustivat niin antropologian, psykologian kuin psykiatriankin aloja.

Asiantuntijoiden keskustelussa psykologi Ferdinand Garoff, psykiatri Venla Lehti sekä antropologit prof. Marja-Liisa Honkasalo ja Susanne Ådahl. Keskustelua johti Tuomas Vesterinen.

Pihalla kiemurteli pitkä jono koko tapahtuman ajan, mutta yleisö oli siitä huolimatta esimerkillisen kärsivällistä ja hyväntuulista. Pihamaata piristivät myös mahtavat yhteistyökumppanimme: muusikko Kimmo G joka piti yleisön sävelissä, sekä kokeellista klovneriaa tekevä Clownbeat, jonka Clownzone mahdollisti normaalin rajan testailemisen käytännössä.

Kiitokset vielä kerran kaikki yhteistyökumppanit, sponsorit, tekijät ja tukijat: Suomalaisen kirjallisuuden seura, Olento-kollektiivi, Hulluussarjakuvia, Illusia ry, Clownbeat, Kimmo G., Suomen Moniääniset ry, Mieli ja toinen -hanke, Moko Market Cafe & Store, WhyPrint, Float Kallio, Petteri Pietikäinen, Kanniston leipomo, Club Mate Finland sekä tietenkin Helsingin juhlaviikot ja Allegra Lab Helsinki ry. Erityiskiitos Koneen säätiölle tapahtuman mahdollistamisesta!

Toimitus

  • Verkkotaitto: Ninnu Koskenalho
  • Valokuvat ja videot: Suvi Jaakkola ja Gennady Kurushin
  • Artikkelikuva ja tapahtuman visuaalinen ilme: K.E. Hellman
Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
AntroBlogi

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa tekstejä toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *