Siirry suoraan sisältöön

Jenkkien urheilu ja yhteiskunta

Superbowl-sunnuntai kerää Yhdysvalloissa tv:n ääreen vuosittain yli 110 miljoonaa katsojaa. Amerikkalainen jalkapallo on spektaakkeli, jonka dramaattisuus ja vaarallinen fyysisyys heijastelevat antiikin aikaisia gladiaattoritaisteluja.

Mitä urheilulaji kertoo sitä ympäröivästä yhteiskunnasta? Amerikkalaisen jalkapallon ja maan toisen suosikkilajin koripallon rakenteelliset erot ja historiallinen suosio peilaavat muutoksia Yhdysvaltojen poliittisessa taloudessa.

Jenkkifutiksen sisäinen rakenne kumpuaa toisen maailmansodan jälkeisestä teollisuudesta ja sotilasstrategioista. Koripallo taas on jälkiteollisen yhteiskunnan ilmentymä, jonka juuret ovat modernimmassa tietotaloudessa.

Amerikkalainen jalkapallo on kansallinen spektaakkeli. Se on kuin sodankäyntiä, joka etenee hierarkkisesti ja kurinalaisesti. Pohjimmiltaan siinä on kyse linjoista: niiden ylittämisestä, mittaamisesta ja niiden muodostamisesta hyökkäystä ja puolustusta varten. Lopullisena päämääränä on varsinaisen maalilinjan ylittäminen. Peliä hallitsevat pelaajien sijasta auktoriteetit: valmentajat, pelinrakentajat ja koordinaattorit. Voittamiseen tarvitaan taitavaa strategiaa sekä sen toteuttamiseen erikoistuneita rooleja.

Koripallossa taas on kyse roolien joustavuudesta ja ympyröistä. Jokainen pelaaja voi pelata eri rooleja, ja kaikilta vaaditaan nopeaa improvisointia. Kenttä on jaettu ympyröihin ja puoliympyröihin, ja pelaajat juoksevat ympyröissä. Verrattuna amerikkalaiseen jalkapalloon koripallo heijastaa spontaaniin tiimityöhön perustuvaa demokraattisempaa mallia, johon valmentajakaan ei voi aina sekaantua.

Koripallon epämuodollisuus nousee 1960-luvun jälkeen syntyneestä massakulttuurista, jossa sosiaalisella avoimuudella on tärkeä rooli. Lajin suosio on kasvanut samalla kun monikulttuurisuus ja tasa-arvo ovat lisääntyneet.

Lukemista

  1. Tackle this: football as an American ritual
  2. Mandelbaum, Michael 2005: the Meaning of Sports
  3. THE SUPER BOWL: A sociological view
  4. American football is too dangerous, and it should be abolished

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *