Siirry suoraan sisältöön

Pienet, lentävät sotilaat

Mehiläinen ja ihminen ovat eläneet yhdessä tuhansia vuosia. Yhteiselomme ei kuitenkaan rajoitu mehiläistarhaukseen, vaan mehiläistä on käytetty sodan välineenä aina antiikin Roomasta nykypäivän USA:han.

Perinteinen tapa valjastaa mehiläiset sotaan oli paiskata mehiläispesiä vihollisen niskaan. Aggressiivisia mehiläisparvia myös vapautettiin tunneleihin, joita pitkin vihollinen eteni. Nykyään sotamehiläiset toimivat vaarallisten aineiden tunnistajina. Niiden turkki kerää puoleensa hiukkasia, joiden joukosta tunnistetaan saasteita, myrkkyjä ja biologisia aseita. Maamiinojen jäljittämistä varten mehiläiset ehdollistetaan tunnistamaan räjähdyskemikaaleja, jolloin parvi osoittaa miinojen paikat parveilulla. Mehiläisistä on myös yritetty rakentaa eläviä sensoreita vaarallisia aineita tunnistaviin laitteisiin. Nämä pieniin pakkauksiin paikoilleen teipatut mehiläiset elävät vain päivistä viikkoihin.

Mehiläinen ei ole sodan hyönteisrintamalla yksin. Toisessa maailmansodassa hyttysiä ja koppakuoriaisia käytettiin vihollisen sairastuttamiseen ja peltojen tuhoamiseen. Vietnamin sodassa USA käytti hyttysiä, ampiaisia ja mehiläisiä kidutusvälineinä, ja Korean sodassa rutolla saastutettuja kirppuja kylvettiin taivaalta kuin lopun aikojen airuita.

Nyt maailman mehiläiskannat ovat romahtamassa, eikä kukaan ole varma syystä. Mehiläisiä tutkinut antropologi Jake Kosek huomauttaa, että Rooman imperiumin myöhäisvaiheen mehiläiskato on linkitetty niiden laajamittaiseen sotakäyttöön.

Ihminen muovaa luontoa ja eläinlajeja monin tavoin hyödyntäessään niitä omiin tarkoitusperiinsä. Mehiläispesien sosiaaliseen järjestykseen puututaan, talvihorroksen pituutta säädellään, mehiläisten kokoa ja jopa keskushermostoa muovataan. Hyönteisiin liittyy niiden ulkomuodon ja olemuksen vierauden vuoksi voimakasta toiseuden ja jopa vihollisuuden symboliikkaa. Siten ne helposti sijoittuvat arvottomien tai haitallisten asioiden kategorioihin sen sijaan, että ne nähtäisiin lajeina, joiden kanssa vuorovaikutamme.

Lukemista

  1. Jake Kosek, 2010. Ecologies of Empire: On the New Uses of the Honeybee.
  2. Jeffrey A. Lockwood, 2008. Six-Legged Soldiers. Using Insects as Weapons of War.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin entinen päätoimittaja. Hän opiskelee lyhytterapeutiksi, toimittaa asiantuntijatekstejä, vetää koulutuksia ja työpajoja ja kirjoittaa pitkästä aikaa kulttuurishokkeja.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *