Siirry suoraan sisältöön

Vaaleanpunaisen sukupuolittunut historia

Harva väri on niin sukupuolittunut kuin vaaleanpunainen. Englannin kielen “pink” kattaa laajan väriskaalan hennosta vaaleanpunaisesta pinkkiin. Vaaleanpunainen yhdistetään tyttöihin, feminiinisyyteen, viattomuuteen ja herkkyyteen. Värin sukupuolisidonnaisuus on kuitenkin suhteellisen uusi ilmiö, jonka kehittyminen USA:ssa on ollut polveilevaa.

Vielä 1800-luvun lopulla vaaleanpunainen ja -sininen olivat värejä, joilla erotettiin ennemminkin lapset aikuisista kuin tytöt pojista. Sekä tytöt että pojat puettiin kaikkiin väreihin, myös pojat vaaleanpunaiseen.

Markkinavoimilla on ollut suuri vaikutus värin sukupuolittumiseen. Massatuotannon näkökulmasta on järkevää, että tuotteet profiloidaan sukupuolittuneesti. On myös tuottavampaa aloittaa erojen korostaminen mahdollisimman varhain.

Viime vuosisadan alussa vaateliikkeet alkoivat suosittelemaan eri värejä pojille ja tytöille. Suositukset vaihtelivat, mutta sukupuoliin kulttuurisesti liitetyt ominaisuudet sen sijaan eivät. Monet vaateliikkeet ohjeistivat pukemaan pojat vaaleanpunaiseen, joka käsitettiin miessukupuolelle sopivana vahvana ja määrätietoisena värinä. Tytöille sopi paremmin herkkä ja haalea vaaleansininen.

1960- ja -70-luvuilla naisasialiike vahvistui ja vaaleanpunaista käytettiin vähemmän. Syy ei kuitenkaan ollut värin “tyttömäisyys”. Erään feministisen teorian valossa väri assosioitui lapsellisuuteen vähättelevällä tavalla, samoin kuin naiset suhteessa yhteiskuntaan ja “aikuisiin” miehiin. Vaaleanpunaisen merkitys feminiinisenä värinä tuntui vakiintuvan vasta 1980-luvulla.

Viime vuosikymmeninä vaaleanpunaiseen on alkanut liittyä myös uudenlaisia dynaamisia ja voimakkaita merkityksiä. Aiemmin viattomuutta heijastellut väri on alkanut liittyä myös aktivismiin.

Vaikka vaaleanpunainen väri esiintyy yhä useammin myös miesten vaatetuksessa, merkitykset muuttuvat hitaasti. Kun miehet käyttävät vaaleanpunaista, se näyttäytyy usein jonkinlaisena kannanottona sukupuolirooleihin.

Lukemista

  1. Pink wasn’t always girly. The Atlantic:
  2. The complicated gender history of pink. CNN.
  3. When did girls start wearing pink? Smithsonian.
  4. Gritty in pink: reclaiming fashion’s most controversial colour. The Guardian.

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *