Siirry suoraan sisältöön

Amazonilla lapsen tekemiseen tarvitaan monta isää

Amazonin alueella useiden kansojen parissa ajatellaan, että lapsi voi olla biologisesti useamman miehen tuottama. Kaikki miehet, joiden kanssa nainen on sukupuoliyhteydessä raskauden aikana tai juuri ennen sitä, ovat lapsen isiä.

Antropologiassa tätä ilmiötä kutsutaan jaetuksi isyydeksi. Ainakin 18 maantieteellisesti erillään elävää ryhmää Etelä-Amerikassa jakaa käsityksen, joka esiintyy myös joidenkin kansojen parissa Uudessa Guineassa ja Intiassa.

Brasilian caneloiden mukaan lapsen teko vaatii monen miehen osallistumista. Lapsen ajatellaan ilmentävän aikuisena niiden miesten luonteenpiirteitä, joiden siemennestettä hänen tekemiseensä on eniten käytetty. Näin ollen raskaana oleva nainen hakeutuu puolisonsa lisäksi suhteisiin miesten kanssa, joiden ominaisuuksia toivoo lapselleen.

Myös Kolumbian ja Venezuelan raja-alueella elävät curripacot ajattelevat lasten olevan usean isän tuote. Isyyden aste määrittyy sen mukaan, mitä enemmän sukupuolista kanssakäymistä lapsen äidin kanssa on tapahtunut. Venezuelan bari-kansan keskuudessa naisen raskauden aikainen asuinkumppani nähdään ensisijaisena isänä, kun taas rakastajat ovat toissijaisia isiä. Sikiön ajatellaan tarvitsevan kehittyäkseen runsaasti siemennestettä, ja sen riittävyydestä huolehtiminen koko raskauden ajan on kovaa työtä yhdelle miehelle.

Jaetun isyyden käsite kertoo ajatusmaailmasta, jonka mukaan lapsi on kumulatiivinen tulos useasta sukupuoliyhdynnästä. Lapsen tekemiseen osallistuneilla miehillä on myös kulttuurisesti määritelty velvoite osallistua lapsesta huolehtimiseen, ja esimerkiksi barien keskuudessa tehdyn tutkimuksen mukaan useamman isän olemassaolo on eduksi lapsen ravinnonsaannille.

Ihmislajin evolutiivista kehitystä kuvaavat teoriat ovat perinteisesti korostaneet isyyden tunnistamisen tärkeyttä. Vaikka yhden isän ydinperhemalli on oman kulttuurimme keskiössä, vasta reilut sata vuotta sitten tieteellinen ymmärrys vahvisti sen, että vain yksi mies voi olla biologisesti lapsen isä.

Lukemista

  1. Discover Magazine: How many fathers are best?
  2. The Independent: Amazon tribes believe a child can have more than one father

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *