Auttamista vai vallankäyttöä?

Etnologian dosentti Jukka Jouhkin mukaan kehi­tys­a­puun liittyy paljon proble­ma­tiik­kaa ja moraa­li­sia kysy­myk­siä. Kehitysyhteistyöjärjestöjen tavoite on parantaa maailmaa, ja sen saa­vut­taak­seen niiden täytyy kerätä rahaa näkyvillä kam­pan­joil­la. Kampanjoita on kuitenkin kri­ti­soi­tu rodul­lis­ta­vik­si ja val­lit­se­via valta-asetelmia uusin­ta­vik­si. Hän toteaakin, että “Kehitysyhteistyölle ei enää riitä, että se lisää hyvin­voin­tia maa­il­mas­sa. Sen täytyy myös tiedostaa tekijän ja kohteen val­ta­suh­de. Mutta joskus kri­tii­kis­sä unohtuu, että kaikki aut­ta­mi­nen on val­lan­käyt­töä.” Artikkeli julkaistu Maailman kuva­leh­des­sä 27.9.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Pähkäiletko vielä joululahjojen kanssa? Miltä kuulostaisi roolileikki salaisena agenttina Las Vegasissa, tai päivä tunnetun muotisuunnittelijan kanssa? Entä paratiisisaarelta toiselle hyppiminen yksityiskoneella Aasiassa? Kuulostaa ehkä saavuttamattomalta tarulta, mutta nämä lahjat ovat täyttä totta maailman rikkaille pyramidin huipulla.

Suomi on rasismin kärkimaa, raportoi Euroopan perusoikeusvirasto hiljattain. Järkyttävät luvut puhuvat Suomessa tiukassa istuvasta uskosta rodulliseen ja kulttuuriseen hierarkiaan, jota ylläpidetään yhteiskunnan eri sektoreilla syrjinnällä ja väkivallalla. Taustalla vaikuttaa ajatus valkoiseksi kuvitellun Suomen ja niin kutsuttujen “länsimaiden” kulttuurin paremmuudesta.

Naisen tulee olla neitsyt avioituessaan, ajatellaan monin paikoin ympäri maailmaa. Naisen neitsyys liitetään usein miehen kunniaan, ja siitä luopunut nainen voidaan nähdä arvottomana kunnian lokaajana. Neitsyyden todisteena pidetään immenkalvoa, joka voidaan rakentaa plastiikkakirurgian keinoin.