Sivistyneessä Suomessa rasismi piilottelee pinnan alla

Luyeye Konssilla on paljon kokemusta “sivis­ty­nei­den piirien” pii­le­väs­tä rasis­mis­ta Suomessa. Rasismi ei näyttäydy huuteluna kadulla, vaan kytkeytyy esi­mer­kik­si ole­tuk­siin hänen urhei­lul­li­sis­ta kyvyis­tään sekä pieniin tekoihin ja sanoihin, jotka muis­tut­ta­vat häntä jat­ku­vas­ti hänen ulko­mai­sis­ta juu­ris­taan. Rasismia tutkivan dosentti Anna Rastas vahvistaa, että rasismi ei aina näyttäydy tie­toi­se­na toi­min­ta­na, vaan ilmenee myös tie­dos­ta­mat­to­mi­na ste­reo­ty­pioi­na ja mik­roaggres­sioi­na. Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 1.10.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

Talouselämä julkaisi hiljan jutun kaduilla myytävästä Iso Numero -lehdestä. Artikkelin mukaan puolisen tusinaa lehtimyyjää on syyllistynyt yritykseen huijata noin 10€ edestä vaihtorahoja. Artikkelissa myyjien näkökulmaa ei tuoda esille, ja näin heidät esineellistetään lukijan, työnantajan ja huijauksen kohteen pelinappuloiksi. Aidon dialogin sijaan vilppiin syyllistyneiden myyjien toiminta koetaan lehden “imago-ongelmana”. Näin artikkeli vahvistaa negatiivisia stereotypioita paljon ennakkoluuloja kohtaavasta väestönosasta.