Sivistyneessä Suomessa rasismi piilottelee pinnan alla

Luyeye Konssilla on paljon kokemusta “sivis­ty­nei­den piirien” pii­le­väs­tä rasis­mis­ta Suomessa. Rasismi ei näyttäydy huuteluna kadulla, vaan kytkeytyy esi­mer­kik­si ole­tuk­siin hänen urhei­lul­li­sis­ta kyvyis­tään sekä pieniin tekoihin ja sanoihin, jotka muis­tut­ta­vat häntä jat­ku­vas­ti hänen ulko­mai­sis­ta juu­ris­taan. Rasismia tutkivan dosentti Anna Rastas vahvistaa, että rasismi ei aina näyttäydy tie­toi­se­na toi­min­ta­na, vaan ilmenee myös tie­dos­ta­mat­to­mi­na ste­reo­ty­pioi­na ja mik­roaggres­sioi­na. Artikkeli julkaistu Helsingin Sanomissa 1.10.2018.

Kirjoittaja

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.

OSALLISTU KESKUSTELUUN

Lue myös nämä:

’Kiina, lakkaa syömästä kaikkea, mikä liikkuu!' Kuva plakaattia pitelevästä valkoihoisesta aktivistista levisi somessa vain muutama viikko sen jälkeen, kun kansainväliset uutistoimistot alkoivat julkaista artikkeleita uudenlaisesta viruksesta, potentiaalisesta massatappajasta. Plakaatin teksti viittaa teorioihin, joiden mukaan korona-virus olisi siirtynyt ihmisiin lepakoista.

Tammikuussa länsimaisessa mediassa levisi kuva neljästä valkoihoisesta ilmastoaktivistinuoresta Maailman talousfoorumissa. Ugandalainen ilmastoaktivisti Vanessa Nakate oli rajattu pois kuvasta ”asetelmallisista syistä”. Myöhemmin kuva vaihdettiin alkuperäiseen, ilman uutistoimisto AP:n anteeksipyyntöä. Oli rajaaminen sitten tahatonta tai tahallista, toisti se vuosikymmeniä jatkunutta ilmastoaktivismin valkopesua.