Thorrablot on keskitalven islantilainen juhla, joka toteutettiin alun perin uhrina ukkosenjumala Thorille. Nykyään sitä vietetään yhdessä ruokaillen ja maljoja nostaen. Sen aikana pidetään puheita ja lausutaan runoja. Tärkeä osa juhlaa on perinneruokabuffetti.
Juhla-ateria koostuu enimmäkseen liha- ja kalatuotteista, jotka on kypsytetty perinteiseen tapaan fermentoimalla, eli eräänlaista käymisprosessia hyödyntäen. Käyttämällä valmistaminen on vanha tapa, joka tuottaa happaman, jopa ammoniakkisen maun.
Menetelmällä on valmistettu myös kuuluisa mädätetty hainliha, jota nautitaan Islannissa ympäri vuoden. Keskitalven juhlapöydässä on hain lisäksi muita perinneherkkuja: fermentoituja pässinkiveksiä, keitettyä lampaan päätä, maksamakkaraa, verivanukasta sekä arkisempia ruokia kuten savustettua lammasta ja kuivattua kalaa.
Herkut tarjoillaan tyypillisesti siivuiksi leikattuna, ruisleivän ja viinan kanssa.
Thorrablotia vietetään vanhan islantilaisen kalenterin mukaan Thorrin kuukautena, joka kestää tammikuun puolivälistä helmikuun puoliväliin. Buffetti kuuluu keskitalven aikaan monien ravintoloiden tarjontaan.
Perinneruoat ovat tyypillisiä maaseudun ruokia, jotka olivat pitkään harvinaista herkkua kaupungissa. Toisen maailmansodan jälkeen muuttoliike maalta Reykjavikiin oli suuri, ja muuttajien mukana kaupunkiin saapuivat alueelliset ruokalajit.
Niistä tuli erittäin suosittuja keskitalven juhlan aikaan, jolloin kaupunkilaiset nauttivat kotiseuturomantiikan hengessä “perinteistä islantilaista ruokaa”.
Nykyisen talviruokabuffetin juuret voidaan jäljittää Naustið-ravintolaan Reykjavikissa. Siellä tarjottiin vuonna 1958 Thorrablot-menua, jonka tarkoitus oli antaa kaupunkilaisille nostalginen maistiainen maalaisruoasta ja vauhdittaa myyntiä hiljaisella kaudella. Ruoka keksittiin tarjoilla pitkistä puukaukaloista, jollaisia oli nähtävillä Islannin kansallismuseossa.
Nykyään Thorrablotiksi kutsutaan kaikkia keskitalven juhlia, joissa tarjoillaan perinneruokia.
Toimitus
- Artikkelikuva: Canva AI, Niina Ahola