Siirry suoraan sisältöön

Tana Torajan zombiturismi

Sulawesin saarella Indonesiassa sijaitseva Tana Toraja on tunnettu näyttävistä kuoleman rituaaleistaan. Turistit matkuvat alueelle paitsi osallistumaan hautajaisiin, myös elävän kuolleen kohtaamisen toivossa.  

Kuolematurismi Tana Torajaan alkoi 1980-luvulla. Indonesian hallitus alkoi mainostaa aluetta paikkana, jossa kuolemaan suhtaudutaan ilolla. Hautajaiset Tana Torajassa ovat suuria ja yhteisöllisiä tapahtumia. Ne saattavat kestää viikon, ja niissä voi vierailla tuhansia ihmisiä. Moni hautajaisiin osallistunut turisti on kokenut kuolemanpelon hellittävän ruumiiden läheisyydessä vietetyn ajan seurauksena.

2010-luvulla Tana Torajan turismi on kehittynyt uuteen suuntaan. Netissä on levinnyt kuvia muumioituneista, puetuista ruumiista, jotka näyttävät seisovan tai kävelevän niihin rauhallisesti suhtautuvien elävien keskellä. Kuvien mukana kulkee narratiivi “eristyneestä heimosta” joka elää “autenttista ja alkuperäistä elämää”, ja on yhteydessä kuoleman yliluonnollisiin puoliin. Kuvat ja tarinat vetävät Tana Torajaan turisteja, jotka toivovat kohtaavansa zombin.

Valokuvat ovat peräisin ma’nene-rituaalista. Siinä perheenjäsenet siivoavat hautapaikat ja avaavat omaistensa arkut. Ruumiisiin on kuoleman jälkeen piikitetty formaldehydiä, joka säilyttää ne erittäin hyvässä kunnossa. Ma’nenessa ruumiille voidaan tarjota uusia vaatteita ja naposteltavaa, ja ne saatetaan kuljettaa haudalta kuolemansa paikalle ja takaisin. Toisin kuin hautajaiset, ma’nene on pienimuotoinen ja intiimi perhetapahtuma. Nyt se on alkanut kiinnostaa turisteja.

Zombiturismi on seurausta sekä zombien uudesta noususta populaarikulttuurissa että viestintäteknologian luomista tilaisuuksista. Alueella työskennelleen antropologin mukaan ruumiit jätettiin ennen arkkuihinsa ma’nenen ajaksi. 2010-luvulla selfie-kulttuurin myötä niitä alettiin nostamaan pystyyn parempia kuvia varten. Sosiaalisen median kautta nämä perhevalokuvat levisivät erilleen kontekstista, ja tarina Tana Torajan zombeista oli valmis.

Lukemista

  1. Kathleen M. Adams, 2018. Leisure in the “Land of the Walking Dead”. Western Mortuary Tourism, the Internet, and Zombie Pop Culture in Toraja, Indonesia. Teoksessa Leisure and Death.
  2. The Guardian. Cleaning the Dead: The afterlife rituals of the Torajan people
  3. The Sydney Morning Herald. Life among the dead

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *