Kuuntele AlterNATIIVI-podcastin uusin jakso:
Ihminen on loputtoman utelias olento. Olemme aina käyttäneet teknologiaa apunamme maailman ja itsemme tutkimiseen, mutta välillä teknologia saattaa harpata edellemme.
Tekoälyn suhteen saatamme hyvin pian olla siinä tilanteessa, että voimme joutua nostamaan kädet pystyyn ja toteamaan “tehtiin silleen hassusti ettei tiedetä miten tämä tekoäly toimii”. Tätä varten laaditut regulaatiot, säännökset ja kehitysohjelmat pyrkivät tarjoamaan työkaluja sekä teknologian soveltamiseen että kehittämiseen.
AlterNATIIVIn seitsemännessä jaksossa keskustellaan väitöstutkija ja tekoälyasiantuntija Juho Vaisteen kanssa tekoälyn eettisistä haasteista ja kulttuuristen erityispiirteiden vaikutuksista etiikkaan. Kuka vastaa siitä, jos tekoäly tekee virheen? Voiko kone oppia moraalia, jos moraali saattaa vaatia myös inhimillisiä uhrauksia?
Vaisteen mukaan tekoäly ei ole vain teknologiaa, vaan myös yhteiskunnallinen ilmiö ja siten tiivis osa yhteiskuntamme digitalisoitumista. Kyse ei siis ole uudesta teknologisesta innovaatiosta.
Eettisiä linjauksia ja päätöksiä on jo tehty. Vaiste on enemmänkin huolissaan siitä, onko meillä silti tarpeeksi aikaa suhteessa siihen, kuinka nopeasti teknologia kehittyy
Osallistu keskusteluun somessa #AIetiikka #tekoäly #alternatiivi!
Toimitus
- Podcast-lukija: Anna Haverinen
- Artikkelikuva: Franki Chamaki, Unsplash
Lukemista
- Työ- ja elinkeinoministeriö: Tekoälyaika
- Euroopan Unioni: Ethics guidelines for trustworthy AI