Siirry suoraan sisältöön

Yksisarvinen kansalliseläimenä

Kansalliseläimet liittyvät usein edustamansa maan luontoon tai maantieteeseen. Australian kengurun, Espanjan härän ja Intian bengalintiikerin rinnalla Skotlannin kansalliseläin yksisarvinen herättää huomiota.

Sen läsnäolo valtion symboliikassa kertoo menneestä Euroopasta, jossa tuhansien vuosien ajan yksisarvisen uskottiin olevan todellinen eläin. Antiikin Kreikan kirjallisuudessa sen kerrottiin elävän Intiassa, ja se mainitaan Raamatussakin. Myös sarvivalaan ja sarvikuonon kaltaisia otuksia löytyi, joten yksisarvisen olemassaoloa ei ollut syytä epäillä.

Yksisarvisesta kehittyi voiman, kesyttämättömyyden sekä jalouden ja puhtauden symboli. Keskiajan ritarillisuutta korostavissa tarinoissa se kuvattiin vaarallisena mutta oikeamielisenä. Se käytti voimaansa toisten eläinten suojelemiseen. Erään legendan mukaan vain kuningas pystyi pitämään yksisarvista vankina sen vaarallisuuden takia. Nämä jalot ominaisuudet olivat omiaan aateliston ja kuninkaallisten käyttöön, ja erityisesti Skotlannin kuningas Jaakko II jälkeläisineen otti symbolin omakseen.

Tarinoiden lisäksi uskoa eläimen olemassaoloon tukivat kauppiaiden myymät yksisarvisen sarvet, jotka todennäköisesti olivat peräisin sarvivalaista. Ne olivat kalliita ylellisyystuotteita, joita saatettiin lahjoittaa esimerkiksi kuninkaille. Sarvijauheella tiedettiin myös olevan ihmeellisiä parantavia ominaisuuksia.

Skotlannin kansalliseläimeksi yksisarvinen otettiin 1300-luvun lopulla. Sen uskottiin olevan luonnollinen vihollinen leijonalle, jonka muun muassa Englannin kuninkaalliset olivat ottaneet symbolikseen. Vuoteen 1603 asti Skotlannin vaakunassa oli kaksi yksisarvista, joista toinen korvattiin leijonalla Skotlannin ja Englannin kruunujen yhdistyessä.

Kansallinen yksisarvissymboli herättää uusia tulkintoja nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Joidenkin mukaan sen ympärillä olevat kultaiset ketjut kertovat alistumisesta. Historiallisen aineiston mukaan ne kertovat yksisarvisen tunnetusti hurjasta luonteesta.

Lukemista

  1. The Scotsman: Why is the Unicorn Scotland’s national animal?
  2. BBC Travel: What unicorns mean to Scottish identity 

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *