Siirry suoraan sisältöön

Maa, jossa saa olla rauhassa

“Henkisesti suomalainen” on käsite, jolle löytyy mandariinikiinan kielestä oma sana: jingfen. Termin takana on nuorten kiinalaisten samaistuminen suomalaiseen epäsosiaalisuuteen.

Kiinassa yksityisyys on harvinaista. Omaa rauhaa ei useinkaan löydy ruuhkaisesta valtiosta, jossa toisten läsnäolo on jatkuvasti iholla. Yksityisyyden puutteella on syvät juuret. On ajateltu, että jos asiat pidetään piilossa, niissä on jotain epäilyttävää. Kommunismin nousun aikaan yksityisyys sai uusia negatiivisia painotuksia mm. yksityisomaisuuden suhteen.

Jingfen-ilmiö syntyi, kun Karoliina Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuva lähti leviämään Kiinassa kesällä 2018. Sarjakuva perustuu perisuomalaisina pidetyille ujoudelle ja epäsosiaalisuudelle naureskelulle, ja on herättänyt valtaisaa ihastusta Kiinan nuoressa sukupolvessa.

Kiinan nuoret aikuiset elävät kovassa paineessa. Työelämä ja kumppanin löytäminen ovat epävarmoja, ja niille perustuva “hyvä elämä” näyttäytyy kaukaisena. Näköalattomuutta tulevaisuuden suhteen kutsutaan termillä sang. Se tarkoittaa itseironista, epäonnistumiselle nauravaa asennetta. Sang-ilmiö on niin suuri, että Kiinasta löytyy esimerkiksi Sang Tea -niminen juomabrändi. Sen tuotteiden nimet ovat luokkaa “Eksä meni sitten rikkaisiin naimisiin -mehu”.

Kiinalainen kansallisidentiteetti liittyy jakamiseen ja yhteisöllisyyteen. Yli miljardin ihmisen kansakunnassa tämä ei resonoi jokaisen kanssa. Alle 40-vuotiaita kiinalaisia erottaa aiemmista sukupolvista sekä yhden lapsen politiikan että somen aikakaudella kasvaminen. Molemmilla on luultavasti osansa siinä, että nuoremmilla sukupolvilla on vanhemmistaan poikkeavia odotuksia oman tilan ja yksityisyyden suhteen.

Suomi näyttäytyy puhtaan ja avaran luonnon tyyssijana, jossa introvertilla on tilaa hengittää. Henkisesti suomalaiset kiinalaiset ovat löytäneet jingfenistä yksityisyyden kaipuulleen ymmärrettävät, jopa ihailtavat raamit. Kasvavan Kiinan-turismin vetonauloja saattaakin olla tapamme jättää toiset omiin oloihinsa.

Lukemista

  1. The Guardian: Why do millions of Chinese people want to be “spiritually Finnish”?
  2. Sixth Tone: Socially awkward millennials claim they’re “spiritually Finnish”

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *