Siirry suoraan sisältöön

Opposition voitto energisoi Unkarin politiikkaa

Unkarin äärioikeistolainen Fidesz-hallinto koki sunnuntaiyönä vakavimman kolauksen vuosikymmeneen. Opposition yhteinen ehdokas Gergely Karácsony voitti Budapestin pormestariuden. Yhteistyötä hallintoa vastaan tehneet oppositiopuolueet voittivat myös useissa suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa. Vaalitulos sähköistää Unkarin politiikkaa monin tavoin ja korostaa vastakkainasetteluja. 

Vaikka vaalit järjestetään, ne eivät välttämättä ole demokraattiset. Kuntavaalit tapahtuivat kontekstissa, jossa hallintopuolueen propagandaa on vaikeaa erottaa valtiosta, kuten ETYJ vuonna 2018 huomautti. Epäreilussa asetelmassa opposition voitto on entistäkin vaikuttavampi. 

Vaalituloksella on paljon väliä, vaikka Fidesz-hallinto on vuosien varrella keskittänyt käsiinsä lukuisia demokraattisia ja taloudellisia instituutioita, kuten koulutusta ja valtion virastoja. Unkarissa pormestareilla on runsaasti taloudellista ja sosiaalipoliittista päätösvaltaa, ja Budapestin pormestarilla on myös symbolista valtaa kansallisessa politiikassa.

Vaalisyksy Unkarissa oli vastakkainasetteluiden juhlaa. Fideszin voitettua kaikki vaalit yli vuosikymmenen ajan olivat panokset näissä kunnallisvaaleissa korkealla. Puolin ja toisin monet kokivat, että kyseessä oli Unkarin tulevaisuuden ja demokratian kohtalo.

Asetelma polarisoitui aggressiivisen kampanjoinnin aikana äärimmilleen. Toisella puolella oli äärioikeistolainen hallintopuolue Fidesz, joka on 2010-luvulla juurruttanut maahan epädemokraattisen järjestelmän muuttamalla perustuslakia ja vaalijärjestelmää. Sitä vastassa seisoivat oppositiopuolueet liberaalista Momentumista äärioikeistolaiseen Jobbikiin. Kirjava joukko puolueita seisoi siis viimein yhteisrintamassa Fidesziä vastaan. 

Opposition vaalivoitolla on erilaisia seurauksia. Monet unkarilaiset juhlistavat kunnallisvaalien voittoa merkkinä siitä, ettei Fidesz ole lyömätön, jos oppositiopuolueet tekevät yhteistyötä asettamalla yhteisiä ehdokkaita. Fideszin 2010-luvun alussa uudelleen suunnittelema vaalijärjestelemä suosii suuria puolueita pienten kustannuksella. Asetelmassa, jossa äärimmäisen erilaiset oppositiopuolueet tekevät yhteistyötä voittaakseen Fideszin, on myös riskejä. Kuinka säilyttää poliittinen moninaisuus kahden suuren keskittymän vastakkainasettelua ruokkivassa systeemissä? 

Lisäksi vaalivoitto vahvistanee polarisaatiota, joka näkyy syvällä yhteiskunnan eri tasoissa. Kuin uudelleen koottu palapeli, unkarilaisen yhteiskunnan rakenteet ovat kymmenessä vuodessa järjestäytyneet uudelleen suhteessa hallintoon. Työpaikat, perhesuhteet ja ystäväpiirit ovat jakautuneet sen mukaan, kuka puolustaa tai kritisoi hallintoa, tai kenelle on tärkeämpää säilyttää työpaikka. Kun suhde hallintoon korostuu muun elämän kustannuksella, vastakkainasettelu leikkaa läpi koko yhteiskunnan. Erityisesti jo nyt korkea jännite oppositiota tukevien kaupunkien ja Fidesziä tukevan maaseudun välillä noussee entisestään. 

Unkarilaiset pohtivat myös jo tulevaisuutta. Fidesz hallitsee kahta kolmasosaa parlamentista, ja voi muuttaa lakeja kuten haluaa. Sen tulee kuitenkin miettiä poliittista strategiaansa uudelleen. Pääministeri Viktor Orbán on useaan otteeseen maininnut (jälleen) uuden perustuslain hyväksymisestä. Kunnallisvaalit olivat oppositioita energisoiva kolaus hallinnolle, joka ei kuitenkaan vielä horju. 

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Annastiina Kallius

Annastiina Kallius on sosiaali- ja kulttuuriantropologian väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa, joka tutkii tietokulttuurin muutosta Unkarissa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *