Siirry suoraan sisältöön

Aboriginaalien pyhä paikka suojellaan turisteilta

Lokakuussa 2019 Australian aboriginaalien pyhä paikka Uluru, joka tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Ayers Rock, suljettiin turisteilta vuosikymmenten käytön jälkeen.

Uluru on valtava hiekkakivimuodostelma, joka sijaitsee aavikkoisessa kansallispuistossa Keski-Australiassa. Aboriginaalit ovat asuneet alueella kymmenien tuhansien vuosien ajan. Heidän maailmankuvassaan maa on enemmän kuin paikka: kaikki elollinen on muodostunut samasta aineesta esi-isien kanssa, jotka jatkavat elämäänsä luonnossa ja sen elementeissä. Aboriginaalien elämäntapa punoutuu oleellisesti maahan ja siinä elämiseen ja liikkumiseen. Uluru on ollut tärkeiden seremonioiden ja siirtymäriittien paikka ainakin 10 000 vuoden ajan. Sen ajatellaan muodostuneen uniaikana, jolloin myyttiset esivanhemmat kulkivat pitkin maata luoden maisemat ja sen muodostelmat. Nämä esi-isien jalanjäljissä kulkevat reitit ovat edelleen tärkeitä alkuperäisväestöille. 

Turistien käyttämä reitti Ulurun laelle risteää yhden tärkeän esi-isien reitin kanssa. Aboriginaalit ovat kampanjoineet kiipeämiskiellon puolesta useiden kymmenien vuosien ajan, ja turisteja on kehotettu pidättäytymään kiipeämisestä. Vuosia paikalla on ollut merkintä, “Tämä on kotimme, ole hyvä äläkä kiipeä”, ja toive että kiinnostuneet kävijät kiertäisivät kohteen ympäri.

Turismi Ulurulla alkoi 1930-luvulla, ja 1966 rinteeseen asennettiin kaide kiipeämistä helpottamaan. Kiipeäjien määrä on tasaisesti laskenut 1990-luvulta lähtien, ja yhä useampi kävijä on valinnut aboriginaalien toiveen kunnioittamisen. Siitä huolimatta vielä viimeisenä sallittuna päivänä sadat kävijät jonottivat ehtiäkseen kiipeämään.

Turistien vuosikymmeniä käyttämä kiipeämisreitti tulee erottumaan kivestä vielä pitkään, ja kävijämäärä on jättänyt jälkiä luontoon ja sen vesistöön myös wc-käytön ja roskaamisen takia. 

Ulurun tapauksen myötä myös Suomessa on jatkettu keskustelua inarinsaamelaisille pyhästä Ukonsaaresta, joka on ollut ehdolla UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Lukemista

  1. Guardian: New dawn for Uluru as climb closure ends decades of disrespect
  2. New York Times: A Climbing Ban at Uluru Ends a Chapter. But There’s More to This Australian Story.
  3. Creative Spirits: Meaning of land to Aboriginal people
  4. YLE Uutiset: Ensin Australian Uluru, nyt Inarin Ukonsaari – paikallinen matkailuyritys ei enää rantaudu saamelaisten pyhälle saarelle

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *