Siirry suoraan sisältöön

Haukkametsästys Lähi-idässä

Haukkametsästys symboloi Lähi-idässä yleviä arvoja: vapautta, rohkeutta ja päättäväisyyttä. Lajia on viime vuosikymmeninä nostettu alueen “perinteisen” kulttuurin ja historian näkyväksi keulakuvaksi, ja saatu se mukaan jopa UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön listalle. 

Haukkametsästys tunnetaan Intiasta Venäjälle ja Kiinasta Eurooppaan, mahdollisesti jopa 4500 vuoden takaa. Noin puolet lajin nykyharrastajista elää Lähi-idässä, jossa haukkametsästys on historiallisesti ollut aavikon beduiinikansoille elintärkeä keino hankkia ravintoa. Haukastuksen ympärille kietoutui monia paikallisia tapoja kahvittelusta tansseihin ja runouteen. 

Nykyisin metsästyksen on suurelta osin korvannut kilpalento, ja jalostettu haukka voi kalleimmillaan maksaa kymmeniä tuhansia. Laji on hyvin sukupuolittunut: haukankasvattajien seurat ovat tavallisesti avoimia vain miehille, rajaten naisharrastajat marginaaliin. Toisaalta Abu Dhabiin aukesi muutama vuosi sitten ensimmäinen naisten haukkakerho.

Metsästyshaukat voivat elää jopa 20-vuotiaaksi, ja niistä tuleekin usein perheenjäseniä. Haukalla voi olla nukkumapaikka omistajan sängyn vieressä, ja istumapuu niin olohuoneessa kuin toimistolla. Omistajat kehittävät haukkoihinsa vahvan henkisen yhteyden ja kantavat niistä huolta. Abu Dhabissa on valtava haukkasairaala, jossa asioi vuosittain yli 11 500 lintua. Päivystys on auki 24/7. Linnuille löytyy ilmastoituja sairaalaosastoja, ja vakavasti sairaita yksilöitä hoidetaan keskoskaapeissa. Sairaala on kaupungin tärkeimpiä turistikohteita. 

Arabiemiraateissa on nähty paljon vaivaa haukankasvatuksen kulttuurihistoriallisen aseman vakiinnuttamiseksi. Emiraattien moderni historia alkoi 1950-luvulla öljyn löytymisestä. Räjähdysmäisen nopea vaurastuminen ja globalisaatio mullistivat alueen ennätysajassa, ja öljyä edeltävä historia on nuoremmille sukupolville auttamattoman vieras ja kaukainen. Haukankasvatuksen perinteikkyden korostuksella paikataan historian katkosta ja luodaan kulttuurista jatkuvuutta. 

Lukemista

  1. Sarina Wakefield, 2012. Falconry as Heritage in the United Arab Emirates. 
  2. Video UNESCOn sivuilla

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

1 kommentti artikkeliin “Haukkametsästys Lähi-idässä”

  1. Hei, toivoisin hiukan kriittisempää suhtautumista haukkametsästykseen. Metsästyshaukkojen pyydystäminen luonnosta on vakava uhka monille lajeille, erityisesti maailmanlaajuisesti erittäin uhanalaiselle aavikkohaukalle. Pyynti metsästyshaukoiksi on hävittänyt useita sen paikallispopulaatioita. Suomessa etenkin äärimmäisen uhanalaiselle tunturihaukalle laiton pyynti muodostaa erittäin suuren uhkan. Tuore dokumentti aiheesta: https://areena.yle.fi/1-4530618

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *