Siirry suoraan sisältöön

Viktoriaanista muotia Namibiasta

Viktoriaanisen ajan tyylinen, puhvihihainen pitkä mekko monine alushameineen on Namibian herero-kansan naisten asu. Se on noussut myös maan muotiteollisuuden tietoisuuteen. Ohorokova-asu on identiteetin ja selviytymisen symboli, josta hererot ovat ylpeitä. 

Namibiasta tuli Saksan siirtomaa vuonna 1884, ja hererot laitettiin pakkotyöhön. Ennen saksalaisten saapumista hererot olivat karjankasvattajia, jotka mittasivat varallisuutensa karjan määrässä. Saksalaiset ottivat haltuun perinteisen karjakaupan, ja paikalliset hallitukset kiellettiin. Hererot nousivat kapinaan 1904, jolloin saksalainen kenraali antoi koko kansaa koskevan tuhoamismääräyksen. Vuoteen 1908 mennessä kolme neljännestä koko herero-kansasta murhattiin taisteluissa ja keskitysleireillä. 

Kapinan aikana herero-sotilaat ottivat kaatuneiden saksalaisten univormuja kunniamerkeikseen. Kansanmurhan jälkeisenä jälleenrakennuksen aikana herero-naiset taas ottivat omakseen valloittajien vaimojen viktoriaaniset asut, muokkaamalla tyylistä omanlaisensa. Asuihin lisättiin kirkkaita värejä ja kuoseja, sekä päähine, jonka muoto tulee hererokulttuurissa arvostetun lehmän sarvista. 

Nykyään jokainen ohorokova-asu tehdään tilaustyönä kantajalleen, tämän maun mukaiseksi. Nuorelle tytölle oman perinneasun saaminen on tärkeä siirtymäriitti. Asuja kohdellaan kunnioituksella. Ainoastaan naimisissa olevat ja iäkkäämmät naiset saavat käyttää niitä halutessaan päivittäin. Nuoremmat käyttävät asuja vain erikoistilaisuuksissa, kuten häissä tai hautajaisissa.

Namibian muotiteollisuus kukoistaa, ja myös ohorokova-asuja nostetaan esiin. Nuoret herero-suunnittelijat, mallit ja aktivistit työskentelevät säilyttääkseen perinteen sekä kasvattaakseen tietoisuutta kansansa historiasta. Saksa myönsi vasta vuonna 2015 kansanmurhan tapahtuneen, mutta on toistaiseksi kieltäytynyt maksamasta hererojen vaatimia korvauksia.

Lukemista

  1. Travel News Namibia: Herero Dresses – the Bigger, the Better
  2. Trill! Mag: Fighting Colonisation With Fashion: A Look Into The Namibian Herero Dress
  3. This Is Africa: The Historic Significance of the Herero Dress

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *