Siirry suoraan sisältöön

Koronavirus ja saastaiset lepakonsyöjät

’Kiina, lakkaa syömästä kaikkea, mikä liikkuu!’ Kuva plakaattia pitelevästä valkoihoisesta aktivistista levisi somessa vain muutama viikko sen jälkeen, kun kansainväliset uutistoimistot alkoivat julkaista artikkeleita uudenlaisesta viruksesta, potentiaalisesta massatappajasta. 

Plakaatin teksti viittaa teorioihin, joiden mukaan koronavirus olisi siirtynyt ihmisiin lepakoista. Vieläkin täsmällisemmin syyllinen olisivat Wuhanin kaupungin torit, joilla käärmeitä ja lepakoita myydään ruoaksi.

Vaikka viruksen alkuperä on tutkijoiden mukaan epävarma, plakaatissa asia on selvä: koronavirus johtuu siitä, että Kiinassa syödään asioita, joita ihmisten ei kerta kaikkiaan pitäisi syödä. Toisin sanoen kiinalaisten barbaarinen ruokakäyttäytyminen tekee heistä riskin sekä heille itselleen että meille muille. Uutisointi koronaviruksen ympärillä on nostanut uutisiin kiinalaisen ruokakulttuurin poikkeamisen länsimaalaisesta. 

Ruoan yhteydet kulttuuritaustaan ovat antropologisen tutkimuksen kiehtovaa ydintä. Mikään maailman kansa ei käytä ravinnokseen kaikkea ympäristöstään löytyvää. Sen sijaan kulttuurisia erotteluja syötäväksi kelpaavan ja syötäväksi kelpaamattoman välillä tehdään aina. 

Yleensä nämä erottelut ovat tiedostamattomia. Ne istuvat meissä niin syvällä, että empaattinen ymmärrys erilaisia tapoja kohtaan voi olla hyvin vaikeaa. Ymmärryksen sijaan erilaisuus herättää kriittisyyttä, pelkoa ja tuomitsemista.

Usein tuomitseminen linkittyy ajatuksiin kulttuurisista hierarkioista. Tämä näkyy myös somen koronavirusta koskevissa keskusteluissa. Jotkut kommentaattorit ovat kysyneet, tarvitaanko kansainvälisiä standardeja sille, mitä kaikkea ihmiset saavat käyttää ravinnokseen.

Kysymyksen taustaoletus on selvä: pitääkö ‘meidän sivistyneiden’ ryhtyä toimiin, jotta ‘he barbaarit’ eivät tuhoa kulttuurisilla toimintatavoillaan sekä meitä että heitä itseään?

Ajatukset erilaisten kulttuuristen tapojen sivistymättömyydestä ja vaarallisuudesta ovat usein läsnä kansainvälisessä yhteistyössä. Muun muassa professori Martti Koskenniemi on kuvaillut kansainvälistä oikeutta ’kansojen hienovaraiseksi sivistystyöksi’

Historia on kuitenkin näyttänyt, kuinka vaarallinen erottelu ‘meihin’ ja ‘heihin’ on. Sama erottelu on johtanut ihmiskunnan kamalimpiin tekoihin, kuten holokaustin vuosipäivä jälleen muistutti.

Muun muassa Open Democracy on tuonut tuoreessa artikkelissa esille, kuinka korona-uutisoinnissa kiinalaiset ja erityisesti Wuhanin alueen asukkaat näyttäytyvät saastaisina ja tartuttavina – ihmisinä, jotka täytyy määritelmällisesti erottaa ’meistä’, jotta he eivät konkreettisesti tuhoa meitä kaikkia. Kiinalaisten Suomessa kohtaamasta rasismista kirjoittaa myös Helsingin Sanomat

Maailman metropoleista kuulee jo tarinoita, joissa raitiovaunuissa aivastavia kiinalaisia on kehotettu palaamaan Kiinaan. Pandemian herättämän pelon ymmärtää helposti. Koronavirus on levinnyt räjähdysmäisesti, eikä sen vaarallisuutta vielä tiedetä. 

Pelottavia ovat myös korona-uutisoinnin herättämät rasismi ja suoranainen vihapuhe. Toivottavasti myös näihin löydetään pikainen vastalääke, ja polarisoinnin kierre saadaan katki yhtä ripeästi kuin itse virus.

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Miia Halme-Tuomisaari

Miia Halme-Tuomisaari on sosiaali- ja kulttuuriantropologian dosentti Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa ja kansainvälisen oikeuden dosentti Turun yliopistossa. Hän on parhaillaan yliopistotutkijana Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa, jossa hän kirjoittaa kirjaa YK:n ihmisoikeusvalvonnasta. Lisäksi hän on toinen antropologiaan keskittyneen kansainvälisen Allegra Lab -verkkojulkaisun perustajista sekä Euroopan antropologisen seuran EASAn hallituksen jäsen.Katso kirjoittajan artikkelit

1 kommentti artikkeliin “Koronavirus ja saastaiset lepakonsyöjät”

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *