Siirry suoraan sisältöön

Veriryhmä ja persoonallisuus Japanissa

Tiedätkö oman veriryhmäsi? Japanissa tähän kysymykseen osaa vastata lähes jokainen, sillä veriryhmään suhtaudutaan samaan tapaan kuin meillä horoskooppeihin – paitsi vakavammin. 

Japanissa veriryhmän ajatellaan kertovan ihmisen luonteesta. Veriryhmäteorian mukaan tyypin A ihmiset ovat vastuullisia, rauhallisia ja itsepäisiä perfektionisteja. Tyypin B henkilöt taas ovat luovia ja intohimoisia, vastuuttomia ja itsekkäitä. O-tyyppi on itsevarma, röyhkeä ja turhamainen johtaja. AB-tyyppi on lahjakas ja empaattinen, mutta päättämätön ja kaksinaamainen. 

Koska veri vaikuttaa persoonallisuuteen, sen ajatellaan olevan tekijä myös ihmisten välisessä yhteensopivuudessa, hieman horoskooppien tapaan. Veriryhmä saatetaan siksi hyvinkin kertoa deittipalvelussa, ja sitä voidaan niin ikään tiedustella töitä hakiessa. Esimerkiksi suklaata, virvoitusjuomia ja kondomeita myydään veriryhmän mukaan kohdentaen, ja jopa veriryhmän perusteella tapahtuvalle kiusaamiselle tai syrjinnälle on oma terminsä. 

Veriryhmäteoria sai alkunsa, kun 1910- ja 1920 -luvuilla julkaistiin pari tieteellistä artikkelia veriryhmän ja temperamentin yhteydestä. Vaikka näiden tekstien tieteellisyys ja pätevyys kyseenalaistettiin, ne nousivat nopeasti varsin vaikutusvaltaisiksi. 1940-luvulle saakka veriryhmäteoria sekoittui myös eugeniikkaan eli rodunjalostusoppiin ja ajatuksiin “puhtaasta japanilaisesta verestä”. 1970-luvulla journalisti Masahiko Nomi popularisoi veriryhmäteorian uudelleen, ja tänä päivänä veriryhmän mukaisten persoonatyyppien ympärille on rakennettu niin elokuvia, self help -oppaita kuin monenkirjavia tuotteita. 

Veriryhmän ja persoonallisuuden oletettu yhteys on niin vahva, että se näkyy valtionhallinnossa asti. Terveysministeriön sivuilla seikkailee eri veriryhmiä edustavia söpöjä verenluovutusmaskotteja, joilla on veriryhmäteorian mukaiset persoonallisuudet. Olennot mainostavat verenluovutusta rakkauden osoituksena ja toimivan yhteiskunnan avaimena, ja siinä sivussa legitimoivat veriryhmäteoriaa.

Lukemista

  1. Jennifer Robertson, 2012. Hemato-nationalism: The Past, Present, and Future of “Japanese Blood”.
  2. Masahiko Nomin perustama Human-Science ABO Center 
  3. Verenluovutusmaskotit Japanin terveysministerön sivuilla 
  4. Tofugu: Japanese blood types and what they say about your personality

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *