Siirry suoraan sisältöön

Ympäristöaktivismi buddhalaiseen malliin

Ympäristökriisin syvetessä aktivismi löytää uusia väyliä. Eräs kekseliäs ympäristöaktivismin muoto on puiden vihkiminen buddhalaisiksi munkeiksi metsien suojelun nimissä. Tapa nojaa Buddhan opetuksiin kärsimyksen vähentämisestä. 

Puu otetaan osaksi munkkien eli bhikkhujen veljeskuntaa buat ton mai -seremoniassa. Valittu puu on suuri, maisemaa hallitseva yksilö. Alkuperäistä seremoniaa vastaavassa tapahtumassa puu merkitään erityiseksi kietomalla sen ympärille oranssi, munkin kaavun värinen kangas. 

Thaimaalaisista 90 % on buddhalaisia. Maallikoilla ja bhikkhuilla on tiiviit yhteydet, ja myös buat ton maihin osallistuu maallikoita. Perinteisessä bhikkhujen vihkiseremoniassa maallikot lahjoittavat heille erilaisia tykötarpeita. Ekomunkkien versiossa lahjoitetaan ja istutetaan puun siemeniä. Valistavissa tempauksissa pyhiä tekstejä luetaan ja tulkitaan tavalla, jossa henkisyys kohtaa ympäristönsuojelun.

Bhikkhuihin suhtaudutaan hyvin kunnioittavasti, ja heidän vahingoittamisensa on paitsi laitonta, myös tabu. Puun symbolinen munkkeus ulottaa suojeluksen puuyksilöön ja koko metsään. Munkkipuut herättävät vahvoja mielleyhtymiä buddhalaisuudessa keskeiseen kaikkien olentojen kärsimyksen vähentämiseen, ja monet metsurit kieltäytyvät koskemasta merkittyihin puihin.

Ekomunkeilla on ollut merkittävä vaikutus Thaimaan ympäristötietoisuuteen. Bhikkhut nauttivat usein valtionhallintoa suurempaa luottamusta, ja ovat hyvässä asemassa levittämään tietoa. Samalla aktivismi herättää keskustelua siitä, onko bhikkhujen poliittinen aktiivisuus sopivaa. Kysymys liittyy luostarilaitoksen asemaan yhteiskunnassa. Viimeisen vuosisadan aikana valtio on omaksunut monia luostareiden perinteisiä tehtäviä, pakottaen ne etsimään uusia väyliä merkitykselliseen vuorovaikutukseen maallikoiden kanssa. 2010-luvulla puuseremonioiden suosio oli jo sitä luokkaa, että niitä nähtiin osana missikisoja. Vaikka niiden vaikutus on tämän myötä hieman laimentunut, ne ovat levinneet ainakin naapurimaa Kambodžaan.

Lukemista

  1. Susan M. Darlington. 1998. The ordination of a tree: The Buddhist ecology movement in Thailand
  2. BBC: Buddhist monk ordains trees to help the environment

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *