Siirry suoraan sisältöön

Durian, kielletty hedelmä

Metron ovessa Bangkokissa on rivi tuttuja kieltomerkkejä. Ei tupakointia, ei ruokaa tai juomaa… ja mikäs tämä on? Kiellettyjen asioiden listalla on jotain pyöreää ja piikikästä. Se on durian-hedelmä, kaakkois-Aasian ristiriitaisia tunteita herättävä herkku, joka tunnetaan hajustaan. 

Hedelmien kuninkaaksi kutsuttu durian kasvaa kolmekiloiseksi. Sen kova kuori on kauttaaltaan suurten, vahvojen piikkien peitossa. Durianin tuoksu on niin väkevä, että sen kieltäminen julkisissa kulkuneuvoissa, hotelleissa ja kauppakeskuksissa on yleistä ympäri kaakkois-Aasiaa. Mädän sipulin, tärpätin ja sukkahien sekoitukseksi kuvailtu haju puskee läpi pakkausmateriaaleista ja tarttuu pintoihin. 

Hurja tuoksu on kuitenkin osa makuelämystä. Durianin ystävät kehuvat makua kermaiseksi, pähkinäiseksi ja juustokakkuiseksi, häivähdyksellä alkoholia. Ravinteikas hedelmäliha muistuttaa rakenteeltaan avokadoa, ja sitä voidaan käyttää niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Durianin maku sopii yhtä lailla curryyn ja kakkuun, jäätelöön ja toffeeseen, piirakkaan ja sipsimausteeksi.

Durianilla on monia kulttuurisia merkityksiä. Malesian chewongien mukaan sillä on tietoisuus ja halu olla ihmisille avuksi. Chewongien maailman synnyn myytissä durianilla on keskeinen rooli ihmiskunnan ruokkijana. Indonesian dayakit taas nimeävät täysi-ikäiset durian-puut. Duriania pidetään Indonesiassa lemmenlääkkeenä – kenties, koska syöjälle tulee usein kuuma ja alkaa hikoiluttaa. Monin paikoin durian nähdäänkin sopivana lahjana avioriidan sovitteluun, kukkakimpun tapaan. 

Kiinassa uskotaan, että liika durianin syönti ylikuumentaa kehon. Thaimaan saippuaoopperoissa hahmot taas uhkaavat suuttuessaan mätkäistä toisiaan piikikkäällä durianilla. Hedelmien kuningasta on lähetetty jopa avaruuteen, mahdolliseksi lisäksi astronauttien ruokavalioon. 

Jos fiktioon on uskominen, Durian kiellettäisiin kuitenkin myös avaruudessa: tieteissarja The Expansen 4. kauden avausjaksossa marsilaisella juna-asemalla vilahtaa durian-kieltomerkki.

Lukemista

  1. Adventures in Eating: Anthropological Experiences in Dining from Around the World. Toim. Helen R. Haines ja Clare A. Sammels. 2010. 
  2. Bangkok Post: All hail the king of fruits

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *