Siirry suoraan sisältöön

Maailman ainoa avaruuskissa

Maapallon ulkopuolelle joutuminen lienee merkillisimpiä asioita, mitä muille eläimille on suhteistaan ihmisen kanssa seurannut. Historian ainoa avaruudessa käynyt kissa oli katukissa nimeltä Félicette. 

Ranskan avaruusohjelmaan kulkukissan elämästä poimittu Félicette oli yksi 14 kissasta, joita koulutettiin rakettimatkaa varten, ja ainoa joka pääsi avaruuteen asti. Lokakuussa 1963 Félicette kävi 13 minuutin avaruuslennolla, noin 150 kilometriin kohonneella raketilla. Lennon päätteeksi kissaa kuljettanut kapseli laskeutui varjon avulla onnistuneesti maahan. 

Eläimiä vietiin avaruuteen ennen ihmisiä, jotta voitiin tutkia avaruuslennon raskaiden olosuhteiden vaikutuksia nisäkkäiden kehoihin. Félicette selvisi koettelemuksesta hengissä, mutta menehtyi pari kuukautta myöhemmin. Sen aivoihin oli istutettu elektrodeja, joiden avulla kerättiin tietoa avaruuslennon vaikutuksista. Niiden poistaminen vaati Félicetten lopettamista.

Avaruuslennot olivat eläinkokeita, joiden kohteet yleensä kuolivat tieteen nimissä. Félicette ja muut koe-eläimet asuttavat hankalaa kategoriaa eläinten luokittelussamme. Ne ovat usein lemmikkinä pidettyjä lajeja, kuten kissoja ja jyrsijöitä, tai ihmiselle läheistä sukua olevia kädellisiä. Näiden lajien tehotuotantoa ravinnoksi tuskin pidettäisiin sopivana, ja eläinkokeet kosmetiikkateollisuudessa ovat vähentyneet eläinoikeusliikkeen asettaman paineen alla merkittävästi. Tieteen edistyksen ja ihmiskunnan terveyden eteen näiden eläinten uhraaminen nähdään hyväksyttävänä, mutta tarinoita niistä ei juurikaan kerrota. 

Poikkeuksia löytyy – jopa sankaritarinoita. Kuuluisin avaruuteen joutunut eläin ja kenties samalla kuuluisin koe-eläin oli Laika-koira, joka lähetettiin Maan kiertoradalle Neuvostoliiton avaruusohjelman osana 1957. Laika kuoli matkan aikana, mutta ikuistettiin avaruuden valloituksen historiaan.

Vuonna 2020 Félicette sai pronssisen muistomerkin Strasbourgin International Space Universityn tiloihin. Patsas esittää planeetan päällä istuvaa kissaa.

Lukemista

  1. Space.com: Félicette has landed! Memorial for first cat in space unveiled in France
  2. Video: The First CAT IN SPACE 

     

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *