Siirry suoraan sisältöön

Satiirilla öljyhanketta vastaan

Koillis-Yhdysvalloissa eräs öljyputki on kaavoitettu kulkemaan alkuperäiskansojen pyhien maiden halki. Lokakuussa 2019 öljy-yhtiö Enbridge ilmoitti luovuttavansa alueen alkuperäisväestölle täyden kontrollin reitin viimeisestä 30 kilometristä hyvityksenä tästä. Osuutta kutsutaan projektissa nimellä Peace Pipeline, ja sen ottaa haltuunsa Indigenous Pipeline Council, IPC.

Tiedote ei oikeasti ollut yhtiön oma, vaan kuului satiirin keinoja hyödyntävään kansalaisaktivistien tempaukseen. IPC:n esitettiin kaavailevan öljyputkea Duluthiin, joka on tärkeä talouskaupunki.

Duluthin hautausmaalla aloitettiin pyhien jäännösten uudelleen siirtäminen kömpelön tiimin voimin: ruumisarkkuja kannettiin kauhistuneiden kirkossakävijöiden editse ruumiiden putoillessa. Paikalliselle eliitti-golfklubille ilmestyivät rakennustarkastajat mittailemaan arvokkaita tiluksia. Yrityksille ja poliitikoille järjestettiin lobbaustilaisuus, jossa osallistujille ilmoitettiin että läsnäolollaan he osoittavat luovuttavansa yhteisönsä alueiden hallinnan IPC:lle. Sopimuksen sinetöimiseksi monia pyydettiin pitämään “Öljypäällikön” päähinettä ja liittymään “Mustan käärmeen” tanssiin, jota johti sihisevä IPC:n toimitusjohtaja ”Coyote Mick Tomi” – viittauksena Iktomiin, pohjoisamerikkalaisissa mytologioissa esiintyvään trickster-hahmoon.

Satiiri on aina ollut altavastaajan keino vastustaa vallanpitäjiä. Se kasvattaa tietoisuutta valtarakenteista ja auttaa käsittelemään ongelmiin liittyvää ahdistusta. IPC:n reitti Duluthin hautausmaiden, golfklubien ja takapihojen läpi heijasteli tapoja, joilla suuryhtiöiden toiminta rikkoo surutta alkuperäiskansojen oikeuksia Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa.

Enbridgen öljyputki, kuten lukemattomat muutkin hankkeet, sivuuttaa täysin alkuperäiskansojen kanssa tehdyt sopimukset, joissa on taattu pyhien paikkojen koskemattomuus ja kansojen oikeus perinteisten elinkeinojen harjoittamiseen. Öljyputki vaarantaa erityisesti pyhän villiriisin viljelyn, joka on alueen kansojen elinehto.

Lukemista

  1. Yes Men: Peace Pipeline Reveal Release
  2. Honor the Earth: Treaty Rights Fact Sheet
  3. Häiriköt-päämaja: Stoppi hyväksikäytölle
  4. Villanova Environmental Law Journal (Ashley Glick, 2019): The Wild West Re-Lived: Oil Pipelines Threaten Native American Tribal Lands

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *