Siirry suoraan sisältöön

Asteekkien juomakulttuuri ja varoittavat tarinat

Asteekkien imperiumi tunnetaan erityisesti ihmisuhreja vaatineista uskonnollis-poliittisista menoistaan. Verenhimoisen maineen alle peittyy monia asteekkikulttuurin muita piirteitä, kuten suhde alkoholijuomiin. 

Säilyneiden lähteiden mukaan asteekit suhtautuivat juomiseen ankarasti. Juopuneisuus vaaransi arvossa pidetyn tasapainoisen elämän, ja mahdollisesti jopa koko imperiumin. Agave-kasvista valmistetun pulque-juoman nauttiminen oli tiukasti rajattu tiettyihin tilanteisiin ja tapahtumiin. Kohtuukäyttöä mitattiin annosmäärällä: pulqueta oli sopivaa nauttia neljä kupillista, ei yhtään enempää. Viides kuppi johti ongelmiin.  

Pulquen liikakäytöstä kerrottiin moralisoivia tarinoita. Niissä liikaa hörppyä ottanut juoppo sammui kadulle, paljasti alastomuutensa keskellä toria tai riettaili aivan väärien ihmisten kanssa. Toilailut tuottivat tarinoiden henkilöille niin suurta häpeää, että niistä kerrottiin seuranneen pahempaa kuin krapula: jopa maastakarkoitus tai teloitus. 

Kuninkaallisilla pulquen vapaampi käyttö oli sallittua, mutta myös heillä kuppi saattoi tyhjentyä turhan monta kertaa. Asteekkien imperiumia edeltäneiden tolteekkien myyttinen kuningas Quetzalcoatl häpesi erään kertomuksen mukaan juopuneita kommelluksiaan niin paljon, että jätti valtakuntansa ja teki polttoitsemurhan. 

Myös papisto nautti erivapauksia alkoholin suhteen. Pulque oli arvostettu rituaalijuoma, joka toimi porttina muuntuineisiin tietoisuudentiloihin ja toisiin maailmoihin, ja sitä nautittiin erilaisissa seremonioissa. Asteekkien tärkeimmän jumalan Huitzilopochtlin syntymäjuhlan aikaan pulquen juonti oli sallittua kaikille. Vuoden kiertoon kuului rituaaleja, joissa jopa 9-10 -vuotiaat lapset nauttivat pulqueta – seremoniallisesti, pikkuruisista kupeista.

Ikäihmiset olivat erityisryhmä, jota nuorempien rajoitteet eivät koskeneet. Yli 70-vuotiailla oli vapaus käyttää omaa harkintaansa pulquen käytön suhteen, nuorempien sukupolvien keskittyessä varjelemaan isoäitejä ja -isiä telomasta itseään juovuspäissään. 

Lukemista

  1. Catherine R. DiCesare, 2018. Dangers of the ‘fifth cup’: the Aztec approach to alcohol. 

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *