Siirry suoraan sisältöön

Jaavalainen loitsu ruoan muodossa

Legendan mukaan ruton saapuessa Jaavan saaren Yogyakartan kaupunkiin, sulttaani määräsi alamaisensa kokkaamaan sayur lodeh -nimistä currya ja pysymään kotona 49 päivää. Rutto päättyi.

Yogyakartan erityishallintoalue sijaitsee Jaavan saaren eteläpuolella, ja on Indonesian ainoa sulttaanin hallitsema provinssi. Nykyisin islaminuskoisen Jaavan kulttuuria värittää hindulaisuuden, buddhalaisuuden ja animististen paikallisuskontojen perintö. Jaavalaisen maailmankatsomuksen tärkeä osa on epäonnen välttäminen se on tärkeämpää kuin yksilölliset saavutukset.

Moniin jaavalaisiin ruokiin kuuluu rikas symboliikka ruoka-annoksen muodon tai nimen kautta. Sayur lodeh -curryn symbolit ovat kielellisiä ja numerologisia. Ruokalajiin kuuluu seitsemän kasvisainesta mausteisella kookosmaitopohjalla. Numero seitsemän on islaminuskossa täydellisyyden luku, ja jaavalaisessa kosmologiassa se toistuu monissa yhteyksissä. Perinteisissä puhdistusseremonioissa kuuluu käyttää seitsemän kaivon vettä, jossa on kukkia seitsemästä puutarhasta.

Reseptiin kuuluvaa munakoisoa merkitsevä sana kuvaa myös heräämisen kaltaista toimintaa, vihreiden papujen nimi taas on “siunauksia”. Aineksista syntyy eräänlainen kulinaristinen loitsu.

Ruokalajin valmistaminen on tyypillinen esimerkki jaavalaisesta yhteisöriitistä. Riiteille on ominaista fatalismi: näkemys siitä, etteivät ne varsinaisesti auta tilanteeseen. Sayur lodehin valmistaminen on yritys lieventää ja välttää epäonnea, joka tulee luultavasti kohtaamaan kaikkia.

Sayur lodehia on kokattu vuosisatojen ajan vastauksena tulivuorenpurkauksiin, tsunamiuhkiin ja ruttoepidemioihin. Viime aikoina koronaviruksen uhkan alla Yogyakartan kaupungissa on sosiaalisessa mediassa kiertänyt kehotus valmistaa ruokalajia. Huhun mukaan alkuperäinen viesti on peräisin itse sulttaanilta, vaikka palatsin tiedottajat ovat kiistäneet tiedon. Sayur lodehin suositteleminen ei näytä poliittisesti hyvältä ramadanin lopun matkustusaikana, jolloin tartuntojen määrä tulee luultavasti kasvamaan.

Lukemista

  1. BBC Travel 2020. A Javanese Dish to Banish the Plague (Sisältää reseptin!)
  2. Clifford Geertz, 1960. The Religion of Java
  3. Kozok, 2015. 14th Century Malay Code of Laws
  4. Ricklefs, 2012. Islamisation and Its Opponents in Java: A Political, Social, Cultural and Religious History: Older cultural styles on the defensive

Lisää Kulttuurishokkeja

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Emmi Huhtaniemi

Emmi Huhtaniemi, VTM, on sosiaali- ja kulttuuriantropologi Helsingin yliopistosta. Hän tarkasteli pro gradu -työssään maya-kalenterin loppuun liittynyttä uushenkisyyttä Meksikossa rituaalin ja magian näkökulmista. Emmiä kiinnostavat erityisesti inhimillisen kokemuksen rakentuminen ja tietoisuuden antropologia.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *