Siirry suoraan sisältöön

Eurooppalaisen rantaloman synty

Rantaloma on vapaa-ajan ikoninen symboli, mutta ilmiönä varsin nuori. Merenrannan nykyinen imago alkoi muodostua, kun eurooppalainen eliitti kiinnostui omasta terveydestään. 

Rantaviiva oli pitkään vaarallista aluetta. Meri antoi antimiaan, mutta siihen liittyi uhkia myrskyistä merihirviöihin. Merenkäynnin kehittyessä rannat alkoivat edustaa kalastuksen ohella kaupankäyntiä, matkustamista sekä sotaa, ja vaarojen listalle lisättiin haaksirikot, työtapaturmat, merirosvot ja valloittajat.

1700-luvun puolivälissä rannan asema muuttui. Teollistuvat kaupungit olivat saastaisia ja ahtaita, ja sairaudet levisivät niissä kuhisten. Työväestön ajateltiin väkevöityvän raskaan aherruksensa seurauksena, mutta toimeton yläluokka alkoi nähdä itsensä yhä hauraampana ja sairaalloisempana. Porttia terveyteen lähdettiin etsimään kaupunkien ulkopuolelta.  

Englannissa syntyneen trendin myötä merenrannasta tuli terveyden tyyssija. Rannoille nousi parantoloita, joissa vietettiin viikkoja tai kuukausia raikkaasta ilmasta nauttien ja horisonttia tähyillen. Kylmät merivesikylvyt ja meriveden juominen olivat aikansa hittihoitoja moniin vaivoihin, aina hysteriasta impotenssiin ja tuberkuloosiin. Romantiikan ajan kirjallisuuden merenrantakuvaukset, jotka korostivat luonnon herättämää ihmetystä, olivat tärkeässä roolissa rannan uudelleenbrändäyksessä. 

1800-luvun puoliväliin mennessä rannasta oli tullut paikka, jonne kasvava keskiluokka pakeni kaupunkielämän ankeutta. 1920-luvulle saakka auringolta suojauduttiin rannallakin vaattein ja päivänvarjoin, sillä vaalea hipiä viesti yläluokkaisuudesta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen saksalainen naturismiliike lanseerasi nudistirannat, ja rusketus, joka oli ollut ulkotöitä tekevän rahvaan tunnusmerkki, alkoi kertoa säteilevästä elinvoimasta ja terveydestä. Auringonpalvonnasta tuli terveyttä edistävän rantaelämyksen keskeinen osa. Ihosyöpien yleistyminen muutti suhdetta auringonottoon, mutta rannan terveysvaikutukset jatkuvat vesi- ja rantaurheilun muodossa. 

Lukemista

  1. Lena Lencek ja Gideon Bosker, 1999. The Beach: The History of Paradise on Earth.
  2. Michael Pye, 2014. The Edge of the World. How the North Sea Made Us Who We Are. 
  3. Daniela Blei, 2016. Inventing the Beach: The Unnatural History of a Natural Place. Smithsonian Magazine. 

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on AntroBlogin toinen päätoimittaja ja perustaja, ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Ninnu työskentelee Helsingin yliopistolla Crosslocations-tutkimushankkeen projektikoordinaattorina sekä tiedeviestinnän konsulttitehtävissä, ja pohtii mieluusti avaruusmatkailua ja ihmismielen notkeutta.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *