Siirry suoraan sisältöön

Jääkaapin ovessa näkyvät arvot ja identiteetti

Jääkaappi löytyy joka kodista. Se ei ole pelkkä kodinkone, vaan toimii myös rituaaliesineenä, joka kertoo paljon käyttäjistään. Millaisia asioita jääkaapin ovi ja siihen ripustetut esineet edustavat?

Järjestimme vuoden 2020 alussa Twitterissä #jääkaapinovi -kuvahaasteen. Annoimme somekansalle yksinkertaisen tehtävän: postaa kuva jääkaappisi ovesta. Tarkoitus oli yleisömme tarjoaman aineiston kautta valaista, mikä on jääkaapin oven sosiokulttuurinen tehtävä suomalaisessa kodissa ja yhteiskunnassa. Nyt olemme valmiit kertomaan kuvatulvaa seuranneen antropologisen analyysin tulokset.

Yksityinen vai julkinen jääkaapin ovi?

Aloitetaan siitä, kenen asia jääkaapin ovi on. Yhteensä 270 ihmistä osallistui innokkaasti #jääkaapinovi-haasteeseen. On vaikea arvioida, onko se paljon tai vähän mediamme tavoittavuuteen nähden, mutta ainakaan tälle joukolle jääkaapin ovi ei ollut liian henkilökohtainen osa kotia koko somen nähtäväksi. Vain tietoturvan ja henkilötietojen kannalta oleelliset asiat oli (ohjeistuksemme mukaan) sensuroitu kuvista rajaamalla tai muokaten. 

 

Toisaalta monet kommentoivat, että oven julkinen esittely tuntui kovin henkilökohtaiselta. “Tuntuu että paljastaa koko kodin sielun”, kommentoi eräs osallistuja. Jotkut selittelivät jääkaapinoven siivottomuutta, aivan kuten on tapana selitellä kodin epäjärjestystä yllätysvieraiden sattuessa paikalle. Osa yleisöä koki kuvien selailun mielenkiintoisena. “Onko outoa, että tykkää katsella näitä #jääkaapinovi kuvia. Jotenkin näissä näkyy ihmisten elämän koko kirjo.” Vaikuttaakin siltä, että ovi on jollain tapaa yhtä kuin koti, jossa jääkaappi sijaitsee. Sen kautta näkee paljon enemmän kuin satunnaista sälää.

Sosiologi Sheryl Tynesin mukaan jääkaapin ovi on siinä määrin julkinen, että kuka tahansa kotitaloudessa vieraileva henkilö voi sen vapaasti nähdä. Toisin sanoen jääkaapin ovi on yhtä julkinen tai yksityinen kuin koti kokonaisuudessaan. Kenties tästä syystä osallistujat tunsivat ristiriitaisuutta; kuvan kautta kodin piiriin pääsi iso joukko ihmisiä, joilla muutoin ei olisi oikeutta sinne nähdä. Kotien yksityisyyden aste vaihtelee niin yksilöllisesti kuin eri aikoina ja paikoissa, ja jotkut kodin osat voivat olla toisia julkisempia.

Jääkaapin ovi kalenterina ja komentokeskuksena

Jääkaappien ovissa näkyy paljon arkista elämänmenoa ja aikatauluja. Oviin ripustetaan päiväkodin ja koulun lukujärjestyksiä, harrastusaikatauluja, vuorolistoja siivoukseen tai koiran ulkoilutukseen, tehtävälistoja ja muistilappuja, pääsylippuja tapahtumiin, aukioloaikoja, yhteystietoja, erääntyviä laskuja ja takuukuitteja – siis asioita, joita pitää arjen ja vapaa-ajan pyörittämisessä muistaa. 

 

Amerikkalaisten kotitalouksien esineistöä 2010-luvulla tutkineet antropologit Anthony Graesch, Jeanne Arnold ja Elinor Ochs esittävät, että keittiöt ovat perhe-elämän komentokeskuksia ja jääkaappien ovet kotitalouden asukkaiden elämänmenon hallinnan keskeisiä areenoita. He kutsuvat jääkaapin ovea Facebookin tai Google-kalenterin aineelliseksi vastineeksi. Ainakin kuvien perusteella tämä vaikuttaisi pätevän myös suomalaisissa kodeissa. 

 

Graesch kollegoineen muistuttaa, että nykypäivän keittiöillä on sama tehtävä kuin ennenkin: ne toimivat kotielämän ytiminä. Mielikuvien tasolla keittiö on perinteisesti paikka, jossa vanhemmat ja lapset kokoontuvat pöydän ääreen useita kertoja päivässä, vaihtamaan arkisia kuulumisia ja puhumaan suunnitelmista. Vaihtoehtoisesti jääkaappi on kohde, jonne kaikki kotitaloudessa asuvat säännöllisesti suuntaavat, vaikka olisivat yksin kotona. Saman katon alla asuvien oma WhatsApp-ryhmä voisi olla jääkaapin oven nykyaikainen korvike, mutta uudet viestintäkanavat eivät kuvista päätellen ole vielä täysin korvanneet jääkaapin oven paikkaa.

 

“Omasta jääkaapin ovesta roikkuu useita magneetteja, yksi lasku yleensä (tässä tapauksessa puhelinlasku), kolme Forssan eri apteekin aukioloajat, erittäin vanha uimahallin hinnasto ja nuorten työpajojen puh numerot “

 

“#Jääkaapinovi tarjoaa kätevän tilan matkamuistoille, päivän mietelauseille, tilastoinnille kuin perheen arjessa kiinni pysymiseen. Kaikkea ei digimaailma korvaa. #arjenhallintaa”

Jääkaapin ovi peilaa käyttäjiensä identiteettiä

Graeschin mukaan jääkaapin ovi kertoo siitä, mikä on tärkeää kotitaloudessa asuville. Esillä ovat meille kaikkein rakkaimmat jutut – olivat ne sitten ihmisiä, eläimiä, muistoja tai arvoja. 

Kuva-aineistomme osoittaa, että jääkaappien oviin kiinnitetään huomattavan paljon asukkaiden persoonaa ja arvoja korostavia asioita, kuten sloganeita ja mietelauseita. Sekaan mahtuu myös poliittisia mielipiteitä ja aktivismia, kuten ruokahävikistä muistuttava Greta Thunberg. Esillä on usein myös nokkelia sarjakuvia ja meemejä, jotka yhtä lailla viestivät jääkaapin käyttäjien luonteesta.

Graesch näkee jääkaapin oven toimivan perhemuistin säilytyspaikkana. Sheryl Tynes on samoilla linjoilla. Hän kuvailee, että oveen päätyvät positiiviset asiat, jotka halutaan muistaa. Näistä hyvä esimerkki ovat jääkaappien ovien vakiovarusteet, matkamuistomagneetit. Jääkaappimagneetti lienee tällä hetkellä maailmanlaajuisesti tunnetuin matkamuisto, johon tiivistyy tunteita ja muistoja. Matkamuistomagneetit ovat aineellisia symboleita, jotka muistuttavat erityisestä kokemuksesta, ajasta ja paikasta. Niiden yleisyys kertoo matkailun arvostuksesta yhteiskunnassa ja sen merkityksestä identiteetille. 

 

Amerikkalaisten kotitalouksien keittiöitä 2000-luvun alussa tutkinut antropologi Thomas Maschio tiivistää ylläolevat havainnot esittäessään, että jääkaapin ovesta on muotoutunut kodin arvojen ilmoitustaulu: mitä kodin tulisi olla, millainen emotionaalinen ja moraalinen ilmapiiri siellä on, ja miten sitä pyöritetään.

Poikkeuksellisen tyhjät jääkaappien ovet

Joskus jääkaapin ovi ammottaa tyhjyyttään. Uusimmissa keittiöissä jääkaappi on toisinaan integroitu kalusteisiin, jolloin sen ovi ei tarjoa tilaa koristeluun. Muutamat #jääkaapinovi -haasteen osallistujat olivat kiertäneet tämän “ongelman” asettelemalla saman sälän esimerkiksi liesituulettimen reunaan tai mikron laitaan – mikä kertoo tavan kulttuurisesta merkittävyydestä. 

 

Monet osallistujat totesivat ilman kuvaa tai kuvan kera, ettei heidän jääkaappinsa ovessa ole yhtikäs mitään. Siistien ovien ilmiön havaitsi myös Maschio. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa puhdas ja tyhjä jääkaapin ovi löytyy yleensä yläluokkaisesta kodista, jossa se ilmaisee tunnearvojen sijaan käyttäjiensä makua ja esteettisiä mieltymyksiä. Puhtaana kiiltelevä teräspinta selkeine linjoineen osoittaa, että jääkaapin käyttäjillä on hallussaan kehittynyt estetiikka. Arjen sotkuisuus ja tunnepuoli on piilotettu: asukkaat ovat niiden yläpuolella. Oman kuva-aineistomme keruun yhteydessä emme pyytäneet kuvien lähettäjiltä mitään muita tietoja, joten luokan ja tulotason mahdollinen yhteys oven ulkonäköön Suomessa jää tämän analyysin osalta pimentoon.

 

Graesch, Arnold ja Ochs taas tulivat tutkimuksessaan johtopäätökseen, että ainakin Los Angelesin kotitalouksissa jääkaapin oven ulkonäkö kertoo kotitalouden tavasta kuluttaa ja järjestää kotiaan yleisemmällä tasolla. Jos ovi oli täynnä tavaraa, yhtä täynnä ja mahdollisesti yhtä sekaisin olivat myös saman asumuksen huoneet. 

 

Avokeittiöllisissä asunnoissa tai yksiöissä jääkaappi voi sijaita myös olo- tai makuuhuoneessa. Olisi mielenkiintoista tietää, miten tämä vaikuttaa jääkaapin oven ulkonäköön. Eräs osallistuja kommentoi, että “minä pitäisin jääkaapin ovessa lasten kuvia ja piirroksia sekä jonkin tärkeimmän muistilapun, mutta mies toivoo sen pysyvän valkoisena, koska keittiö on osa olohuonetta.”

Vain rakkaimmat ansaitsevat paikan jääkaapin ovessa

Perhe ja läheiset ovat iso teema jääkaappien ilmeessä, etenkin valokuvien ja lasten piirustusten muodossa. Tämä on siinä mielessä loogista, että useat antropologiset tutkimukset ovat esittäneet perheen olevan ryhmä ihmisiä, jotka jakavat ruoan; ja ruoan ja rakkauden kulkevan usein käsi kädessä. Ei ole yllättävää, että kuva-aineistossa yleisin jääkaapin ovissa näkyvä symbolikuvio on sydän. Ovissa näkyy paljon myös eläimiä – sellaisia, jotka eivät kuulu edes sekasyöjän ruokalistalle. Esillä ovat etenkin kissat ja koirat, yleisimmät ja läheisimmät lemmikit, joita usein pidetään perheenjäseniä. Samoin postikortit päätyvät usein jääkaapin oveen. Olisi mielenkiintoista tutkia, keneltä peräisin olevat kortit saavat kunniapaikan keittiössä.

 

Maschio näkee amerikkalaisissa jääkaappien ovien asettelussa tietyn hierarkian. Kuvat rakkaimmista ihmisistä ja hetkistä on asetettu keskeiselle alueelle, juuri silmien tasolle. Kaukaisemmat sukulaiset, käyntikortit ja muu sälä on työnnetty reunoille, josta ne jossain vaiheessa siirretään roskiin tai varastoon. Kuvahaasteen perusteella on mahdotonta sanoa päteekö tämä myös Suomessa, mutta kukin voi tarkastella asiaa omassa keittiössään.

Jääkaappia ympäröi jatkuva rituaali

Maschio näkee jääkaapin oven keskiluokkaisten kotitalouksien rituaalisena esineenä. Rituaaliset esineet ovat usein hyvin maallisia ja tavallisia tavaroita. Arkiseen esineeseen voidaan muuntelun kautta kiinnittää erityisiä symbolisia merkityksiä. 

 

Millainen rituaali keittiön ikonisinta laitetta sitten ympäröi? Maschio summaa, että jääkaapin ovea käytetään komentokeskuksena ja ilmoitustauluna. Sen kautta ilmaistaan keitä olemme, miten elämme ja mitä arvostamme. Oven sisältö vaihtelee ajan ja arkisen elämänkulun myötä. Uusia muistoja talletetaan ja vanhimpia poistetaan. 

 

Maschion mukaan tämä rituaalinen performanssi on jatkuva. Se ylläpitää ja uudistaa kotielämää sekä kodin tunnelmaa ja luonnetta. Hän kuvailee jääkaapin oven pinnan olevan prosessi, jossa luodaan kodin maailmaa, kierrätetään perhehistoriaa ja jäsennetään kotitalouden jäsenten välisiä tunnesiteitä. Tämä muistoalbumi on omiaan herättämään katsojassa läheisyyden tunteen. Maschion mukaan oven sisältö toimii kunniapaikalle asetettujen valokuvien ja piirrosten kautta todisteena vanhempien huolenpidosta ja rakkaudesta lapsiaan kohtaan. 

 

Kuka jääkaapin oven sirkusta johtaa? Maschio pani merkille, että vaikka miehet ajoittain osallistuivat jääkaapin oven järjestelyyn, oli päärooli siinä aina naisilla. Maschion mukaan amerikkalaisissa kotitalouksissa jääkaappirituaali teki näkyväksi sen, että äitien uskottiin olevan vastuussa kotitalouden pyörittämisestä. Maschion mukaan kiireiset amerikkalaiset uranaiset pystyivät jääkaappirituaalin kautta osoittamaan, että kykenevät urastaan huolimatta ylläpitämään lämmintä ja toimivaa kotia. Perinteisesti keittiö on nähty naisen valtakuntana ja vastuualueena myös Suomessa, mutta nykyisen tilanteen toteaminen vaatisi asian paljon laajempaa tutkailua. 

 

Keittiössä kököttävä kylmälaite vaikuttaa arkisen tylsältä, mutta sen symbolisia käyttötarkoituksia on vaikea kieltää. Yhdysvalloissa toteutetut antropologiset tutkimukset antavat osviittaa siitä, mitä suomalaisissa keittiöissä saattaa olla meneillään. Jo pienimuotoinen kuva-aineistomme osoittaa, että myös täällä jääkaapin ovi on osa kotitalouden dynamiikkaa ja tunnesiteitä, ja toimii arvojen näyttämönä. 

Kiinnitysvälineiksi tarkoitetut jääkaappimagneetit ilmaantuivat maailmaan 1960-70 -lukujen taitteen Yhdysvalloissa. Niiden suosio räjähti vasta myöhemmin, kun joku keksi liittää pelkistettyyn magneettiin koristeen.

Toimitus

  • Podcast-lukija: Petra Niskanen
  • Verkkotaitto: Taina Cooke

Lukemista

  1. Life at Home in the Twenty-First Century: 32 Families Open Their Doors. 2012. Jeanne E. Arnold, Anthony P. Graesch, Enzo Ragazzini, Elinor Ochs.
  2. The Refrigerator and American Ideas of “Home”. Thomas Maschio. 2009.
  3. Fridge magnets tell your story. Marina Pisano, San Antonio Express-News. July 13, 2002.
  4. Twitterissä järjestetty #jääkaapinovi -haaste
Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Suvi Jaakkola

Suvi Jaakkola on valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta ja yksi AntroBlogin perustajista. Suvia kiinnostavat erityisesti mm. siirtymärituaalit ja kollektiivinen muisti.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *