Siirry suoraan sisältöön

AntroBlogin vuoden 2020 luetuimmat jutut

Vuonna 2020 kymmenen luetuinta julkaisuamme käsittelivät muun muassa koronapandemiaa ja rasismia. Joukkoon mahtui myös  yllättävämpiä suosikkeja. Kokosimme yhteen viime vuoden suosituimmat tekstit. 

Veriryhmä ja persoonallisuus Japanissa

Tiedätkö oman veriryhmäsi? Japanissa tähän kysymykseen osaa vastata lähes jokainen, sillä veriryhmään suhtaudutaan samaan tapaan kuin meillä horoskooppeihin — paitsi vakavammin. Japanissa veriryhmän ajatellaan kertovan ihmisen luonteesta.

 

Hyväntekijyys ja kolonialismin taakka

White Savior complex eli valkoisen pelastajan kompleksi tarkoittaa lyhyesti ilmiötä, jossa etuoikeutettu – yleensä valkoinen – henkilö ottaa tehtäväkseen auttaa huono-osaisempia – yleensä ei-valkoisia – ihmisiä. Hyvistä tarkoitusperistä huolimatta pitkän tähtäimen vaikutukset voivat olla haitallisia.

 

Koronavirus ja saastaiset lepakonsyöjät

’Kiina, lakkaa syömästä kaikkea, mikä liikkuu!’ Kuva plakaattia pitelevästä valkoihoisesta aktivistista levisi somessa alkuvuodesta 2020. Koronapandemian alkulähde on saanut jotkut kysymään, tarvitaanko kansainvälisiä standardeja sille, mitä kaikkea ihmiset saavat käyttää ravinnokseen. Kysymyksen taustaoletus on selvä: pitääkö ‘meidän sivistyneiden’ ryhtyä toimiin, jotta ‘he barbaarit’ eivät tuhoa kulttuurisilla toimintatavoillaan sekä meitä että heitä itseään?

 

Myytti rahan alkuperästä

Rahaa ei keksitty vaihtokaupan helpottamiseksi. Antropologit, historiantutkijat ja taloustieteilijät ovat tienneet tämän jo ainakin sadan vuoden ajan. Silti monelle on yhä itsestäänselvyys, että raha täytyi keksiä, koska tavaroiden vaihtokauppa kävi liian vaivalloiseksi. Miksi virheellinen käsitys rahan alkuperästä elää niin sitkeästi? Professori Timo Kallinen valottaa rahan ja rahamyytin alkuperää.

 

Kun pomon huono joululahja ei ilahduta

Helsinkiläiset opettajat saivat työnantajalta lahjaksi joulupussin. Kaikki vastaanottajat eivät siitä ilahtuneet. Pussi veti mielen matalaksi ja herätti jopa epäilyjä mauttomasta vitsistä. Opettajia taasen sätittiin kiittämättömiksi. Lahjan sosiaalisesti velvoittavan luonteen vuoksi ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisen lahjan antaa.

 

Saarnaava vegaani ja tyhmä sekasyöjä

Vegaaninen ruokavalio on kaiken aikaa enemmän esillä, niin ruokakauppojen hyllyillä kuin julkisuudessa. Keskustelu vegaaniudesta muuttuu kuitenkin usein väittelyksi. Mikä vegaanisessa ruokavaliossa ärsyttää? Millaisia rooleja ja arvoja vegaaneille, kasvissyöjille ja lihansyöjille annetaan ruokaa koskevissa keskusteluissa? Näitä kysymyksiä tutkii pro gradu -tutkielmaansa pohjaten Tuuli Pelho.

 

Pelko on koronaskeptikolle virusta vaarallisempaa

Koronapandemian viimeisimpiä käänteitä on koronaskeptisyyden näkyvyyden kasvu. Keskustelu aiheen tiimoilta ulottuu rajoitustoimenpiteiden kritisoinnista viruksen olemassaolon kyseenalaistamiseen. Lyhyen ajan sisällä myös Suomessa on kirjoitettu useita juttuja hyvinvointialan piirissä ilmenevästä koronaskeptisyydestä.

 

Maski peittää kasvot ja paljastaa kulttuurin

Pohjoiseurooppalaiset ovat maailman vastahankaisimpia käyttämään kasvosuojuksia silloinkin, kun syytä maskin pitämiselle olisi. Monissa Aasian maissa tilanne on päinvastainen. Ihmiset haluavat pitää kasvosuojusta, ja ilman suojusta julkisesti näyttäytymistä pidetään moraalittomana. Mistä tämä ero johtuu?

 

Valkoinen hetero moninaisuuden äänenä

Nelonen media ilmoitti, että vuodenvaihteen jälkeen Radio Aalto ‑kanavan tilalle tulee uusi Me Naiset ‑radiokanava. Me Naisten päätoimittajan mukaan brändi on nyt ”moninaisempi kuin koskaan”. Moni kuitenkin pettyi konsernin käsitykseen ”moninaisuudesta”, kun uuden radiokanavan juontajiksi valittiin pelkästään hoikkia ja kauneusihanteiden mukaisia, valkoisia cis-heteronaisia.

 

Videopelien hiljainen queer-vallankumous

Naiset ovat kauan olleet pelialan sokea piste. Koska oletettu pelaaja on heteromies, ovat naiset pelihahmoina aliedustettuja ja vääristyneesti kuvattuja. Peleistä alkaa kuitenkin pikkuhiljaa löytyä myös toisenlaisia naiseuden esitystapoja, kuten The Last of Us ‑pelisarja osoittaa.Palaamme talven julkaisutauolta tiistaina 19. tammikuuta!

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *