Siirry suoraan sisältöön

Kappa, jokilapsi -dokumenttielokuva

Suomalaisesta ja japanilaisesta kansanperinteestä löytyy samankaltainen hahmo; vedessä lymyävä taruolento, jota suomalaiset kutsuvat Näkiksi ja japanilaiset Kapaksi.

Suomen ja Japanin yhtäläisyyksistä ja keskinäisistä suhteista puhutaan paljon. Viime vuosina esillä on ollut muun muassa jaettu kiinnostus saunomiseen ja hiljaisuuteen. Näiden kahden maan kulttuurien välillä on kuitenkin myös paljon kauemmas historiaan ulottuvia yhteyksiä. 

Kappa, jokilapsi -dokumenttielokuvassa (2020) tutustutaan suomalaisille tutun Näkin kaukaiseen serkkuun, Kappaan. Millainen olento on kyseessä? Millaiset ovat sen välit ihmisiin? Mistä tarinat Kapasta ovat saaneet alkunsa? Entä mitä Kappa voi kertoa japanilaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista?

Japanissa lokakuussa 2019 kuvatussa antropologisessa dokumenttielokuvassa etsitään vastauksia edellämainittuihin kysymyksiin ja vieraillaan paikoissa, joilla kerrotaan olevan erityinen yhteys Kappaan.

Suvi Jaakkolan ohjaama ja käsikirjoittama, ja Gennady Kurushinin kuvaama elokuva sai ensi-iltansa CULTUREELS — Ethnographic Film Festival ‑tapahtumassa toukokuussa 2021. Sen pituus on 31 minuuttia ja sen japaninkieliset osuudet on tekstitetty suomeksi. 

Tarunhohtoisia katseluhetkiä!

Tekijät

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Suvi Jaakkola
  • Kuvaus, editointi ja jälkituotanto: Gennady Kurushin
  • Kertoja: Petra Niskanen
  • Kääntäjä: Sakari Mesimäki

Tukijat ja yhteistyökumppanit

  • The Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation
  • Kurume Bureau of Tourism and International Exchange
  • Kizakura Kappa Country
  • Haastatteluissa esiintyneet paikalliset
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Suvi Jaakkola

Suvi Jaakkola on valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta, kulttuurinen konsultti, vapaa tiedetoimittaja ja yksi AntroBlogin perustajista.Katso kirjoittajan artikkelit

nv-author-image

Gennady Kurushin

Graphic and web designer from Helsinki with 10 years of experience in digital marketing. I run Cobalt Studio providing a wide range of creative services.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *