Siirry suoraan sisältöön

Uusi podcast-sarja starttaa pohtimalla elämää tavarapaljouden keskellä

Tavarat vaikuttavat monin tavoin arkeemme. Ne sujuvoittavat elämää, edustavat arvojamme, ovat luksusta ja välttämättömyyksiä. Mutta miten tavaran runsaus rakentaa suhdettamme tavaraan? Suomen Antropologisen Seuran oman podcast-sarjan, Antropodin, ensimmäisessä jaksossa pohditaan elämää tavarapaljouden keskellä.

Elo tavarapaljouden keskellä voi totuttaa valinnanvaraan, mutta myös houkutella toimimaan toisin, jolloin minimalismista voi tulla luksusta. Miten omaisuuden karsiminen voi olla elämäntapamuutos?

Asiantuntijoina ovat minimalisti, kirjailija-bloggaaja Teemu Kunto ja muun muassa Aalto-yliopistossa luksusta tutkiva taloussosiologian dosentti Linda Turunen. Toimittaja: Meri Parkkinen.

Mikä Antropodi?

Antropodi on Suomen Antropologisen Seuran toimittama podcast-sarja, jota julkaistaan yhteistyössä AntroBlogin kanssa. Sarja käsittelee ajankohtaisia ja ajattomia antropologisia aiheita, kuten tuoreita tutkimuksia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä, opetusta ja työelämää.

Kaikenlaiset kulttuuriset ilmiöt, ihmiskäsitykset, maailmankuvat ja yhteisölliset muodostelmat kiinnostavat meitä, ruohonjuuritasolta korkeuksiin, oikealta vasemmalle, eläväisestä empiriasta totiseen teoriaan, supi-Suomessa tai kaukana maailmalla.

Antropodin uusi jakso ilmestyy aina kuun ensimmäisenä tiistaina. Toisinaan saatamme julkaista lisäksi erikoisjaksoja. 

Antropodin toimituskunta

Jukka Jouhki on Antropodin vastaava toimittaja. Hän on Suomen Antropologisen Seuran puheenjohtaja ja yliopistonopettaja Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen ohjelmassa. Niin antropologiassa kuin Antropodissakin häntä kiinnostaa yleinen ihmisyyden ihmettely.

Kaisa Nissi on Jyväskylän kasvattama, teatteritaustainen kulttuuriantropologi. Hän työskentelee nykyään terveydenhuoltoalan kentällä ja valmistuu kohta traumapsykoterapeutiksi. Erityisinä osaamisalueina ovat kulttuuri ja (mielen)terveys, ylisukupolvisuus ja uskonto. Kaikkihan se kiinnostaa: ihminen ja sen kummallisuudet ─ ja huono huumori.

Arttu Närhi on antropologiataustainen viestinnän ammattilainen. Kirjoittaminen ja kulttuuri ovat olleet lähellä hänen sydäntään pienestä pitäen, mikä johti ihmistieteiden pariin yliopistossa. Työssään hän käyttääkin opittuja menetelmiä aktiivisesti ja on erityisen kiinnostunut antropologian mahdollisuuksista liiketoiminnan kehittämisen kannalta. Vapaa-ajalla eläimet, laskettelu, pyöräily, ja sci-fi kirjallisuus ovat vahvasti läsnä.

Meri Parkkinen on vapaa toimittaja ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Hän innostuu ilmiöiden tarkastelusta ja ihmisten haastattelemisesta.

Anni Rastas on viittä vaille valmis antropologian maisteri Helsingin yliopistosta. Antropologian Anni löysi Aberdeenin yliopistossa opiskellessaan ja hyppäsi silloin vielä tuntemattomalle, mutta täysin oikealle, alalle pää edellä. Erityisesti Anni innostuu ympäristö-, kolonialismi- ja queer-teemoihin liittyvistä aiheista sekä dokumentaarisesta elokuvasta, mutta toteaa ettei tylsiä aiheita tai ilmiöitä maailmassa olekaan!

Venla Sunikka on sosiaaliantropologian maisteriopiskelija Tukholman yliopistossa, mutta tutkinnon aikana hän on suorittanut opintojaan Ruotsin lisäksi Espanjassa, Kiinassa ja Itävallassa. Kingstonissa, Jamaikalla vietetyn kenttätyön päätteeksi Venla kirjoitti kanditutkielmansa jamaikalaisten naistanssijoiden toimijuudesta dancehall-tanssissa. Tällä hetkellä hän viimeistelee pro gradu -tutkielmaansa susista ja ihmisistä kysyen, kuinka ihmiset oppivat tuntemaan ja tietämään sudet Suomessa.

Anni Toivanen on Helsingin yliopiston sosiaaliantropologian maisteriopiskelija, jota kiinnostavat muun muassa tieteen ja teknologian tutkimus, ihmisen ja ympäristön välinen suhde, osallisuus ja monilajinen antropologia. Anni työskentelee osallistuvan päätöksenteon hankesuunnittelijana Vaasan kaupungilla ja kirjoittaa pro gradu -tutkielmaansa solumaataloudesta. Hänen lempiruokaansa on perulainen ceviche.

Podcastin musiikin on tehnyt  Tuomas Vesa.

Avainsanat:
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Suomen Antropologinen Seura

Suomen Antropologinen Seura on vuonna 1975 perustettu tieteellinen seura. Seura tukee antropologian tutkimusalaa ja siihen läheisesti liittyviä tutkimushankkeita.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *