Siirry suoraan sisältöön

Valtaa ja vastarintaa Cultureels-elokuvafestivaalilla

Varma kevään merkki antropologismielisille on jo kolmatta kertaa järjestettävä Cultureels-elokuvafestivaali. Tapahtuman teema on tänä vuonna Valta ja vastarinta, joita tarkastellaan etnografisen dokumenttielokuvan kautta. 

Cultureels on AntroBlogin toimitukselle rakas tapahtuma: onhan sen syntytarina hyvin yhtenevä omamme kanssa. 

Cultureels on lähtöisin Helsingin yliopiston antropologian opiskelijoiden keskuudesta ja varmuudesta siitä, että etnografiset aiheet kiinnostavat suurta yleisöä.

Kolmepäiväisen festivaalin aikana nähdään 15 huolella valittua etnografista dokumenttielokuvaa. Vallan ja vastarinnan teemoja tarkastellaan liitoksissa niin pakolaisuuteen, sukupuolistuneeseen väkivaltaan, alkuperäiskansojen oikeuksiin kuin ympäristön köyhtymiseen.

“Ohjelmiston kautta haluamme esittää vallan ja vastarinnan moninaisuuden. Valta ja vastarinta ilmenevät kumpikin niin julkisina säädöksinä, toimintana ja performansseina kuin yksityisinä arjen mahdollisuuksina ja tekoina”, kertoo ohjelmistotiimin vetäjä Stefan Fagerström

Katse dokumenttielokuvan teon valtasuhteisiin

Elokuvafestivaalin avaa torstaina 21.4. kello 17.10 elokuva Smart Homes for Seniors (2021), jossa seurataan antropologi Sarah Pinkin tutkimusryhmää ikäihmisille suunnatun älykotiteknologiakokeilun parissa. 

Näytöksen yhteydessä järjestetään Master Class -seminaari, jossa käsitellään elokuvallisen katseen dekolonisaatiota. 

Osallistavaan videoon erikoistunut Kazu Ahmed sekä designtutkija Melisa Duque Smart Homes for Seniors -dokumentin tutkimusryhmästä keskustelevat dokumenttielokuvan tekoon liittyvistä valtasuhteista sekä luottamuksen ja kuvattavien osallistamisen merkityksestä valtasuhteiden uudelleenmäärittelyssä. 

Keskustelua moderoivat dokumentaristi Iina Holopainen ja dokumenttielokuvan maisteriopiskelija Janne Vasarainen.

Kuvassa yksi Smart Homes for Seniors -dokumentin senioreista.

Ilmaisnäytös tarttuu ympäristönäkökulmiin

Lauantaina 23.4. Helsingin keskuskirjasto Oodin Kino Reginassa on tarjolla ilmaisnäytös. Ohjelmistossa on kolme kotimaista lyhytelokuvaa, jotka ottavat ympäristönäkökulman vallan ja vastarinnan kysymyksiin.

Ensi-iltanäytöksen Kino Reginassa saa Miikka Poutiaisen Kapinalliset (2022). Elokuva tarkastelee kansalaistottelemattomuutta, aktivistin traumaa ja virkavallan roolia yhteiskunnan suojelijana. 

Kirsikka Paakkisen When the Mill Hill Trees Spoke to Me (2021) puolestaan havainnoi ihmisen luontosuhdetta. Moona Pennasen Maa joka nousee ja laskee (2021) tutkii Merenkurkun saariston muutosta ja alueeseen liittyviä myyttejä.

Dokumentissa Kapinalliset seurataan Sannin ja Eltin osallistumista sekä tuntemuksia vuonna 2021 järjestetyissä Elokapinan aktioissa ja mielenilmauksissa.

Tundralta aavikolle elokuvien matkassa

Elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa Renato Borrayo Serranon ohjaama Life of Ivanna (2021), joka vie katsojan ilmastonmuutoksen kurittamaan Luoteis-Siperiaan. 

Dokumentissa esitetään 26-vuotiaan viiden lapsen äidin matkaa Siperian tundralta kohti modernia kaupunkia perinteisen elinkeinon tuhoutuessa ilmastonmuutoksen seurauksena. 

Pavel Boreckýn ohjaama Living Water (2020) tarkastelee Jordaniassa “siniseen kultaan” eli veteen liittyviä vallan ja riiston kysymyksiä beduiinien, viljelijöiden ja kaupunkilaisten näkökulmista. 

Nomin Lkhagvasuren ohjaama The Wheel (2020) käsittelee itsemurhien roolia Mongoliassa ja kuvaa koskettavasti yksilöitä ja perheitä, joiden elämää itsemurha on järkyttänyt. 

Dokumentti toimii keskustelun herättäjänä ja asettuu vastarintaan epäoikeudenmukaisuuksia koskevaa hiljaisuutta sekä kestävien elämäntapojen riistoa vastaan. 

Lkhagvasuren ohjaama The Wheel on voittanut IDFA Award for Best Mid-Length Documentary 2020 -palkinnon.

The Wheel -dokumentissa yhdistyvat muun muassa kuoleman, uskon ja auttamisen teemat.

Lisätietoja

CULTUREELS – Etnografinen elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 21.-23.4.2022.

Tapahtuman pääpaikka on Katajanokalla sijaitseva Kino K13.

Lippujen hinnat 9 / 6€ (alennusryhmät), kolmen näytöksen sarjalippu 20€ ja kuuden näytöksen sarjalippu 35€.

Aikataulu, ohjelmisto ja liput Cultureelsin sivuilta

Esteettömyys: Kino K13 on osittain esteetön ja Kino Regina on esteetön.

CULTUREELS – Etnografinen elokuvafestivaali järjestetään Helsingin kaupungin ja Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Toimitus

  • Verkkotaitto: Satu Myllymäki
  • Artikkelikuva: Cultureels ry
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *