Siirry suoraan sisältöön

Kaahailu on katujen kapinaa

Tänään haluan kaahata

ja nähdä tummansinisen Camryn

jota ajaa sankari, mielipuoli

joka ei pelkää poliisipartioita

 

 

Näin alkaa runo, joka kertoo Saudi-Arabiassa 1990–2010-luvuilla voimissaan olleesta laittoman kaahailun ja stunt-ajamisen vastakulttuurista.

Kaahailu – puhekielellä tafheet – muutti ajoittain jopa pääkaupunki Riadin keskustan pääkadut kilparadoiksi, joiden varsilla poikien ja nuorten miesten joukot seurasivat uhkarohkeita ajoesityksiä.

Vauhdin huumasta, kuuluisista kuljettajista ja heidän suosimistaan Toyota Camry -mallin autoista kirjoitettiin runoja, ja netin yhteisöpalveluissa jaettiin videoita niin yltiöpäisistä tempuista kuin hengenvaarallisista onnettomuuksistakin.Tafheet-ilmiö syntyi reaktiona yhteiskunnan jäykkiin normeihin ja valtarakenteisiin sekä taloudelliseen epätasa-arvoon. 1970-luvun öljybuumi johti Riadissa kiinteistöbuumiin ja kaupungin räjähdysmäiseen kasvuun.

Eliittien vaurastuessa maa- ja kiinteistökaupoilla pääkaupunkiin suuntautui maaseudulta muuttoliike, jonka nuorille ei kuitenkaan ollut tarjolla samoja mahdollisuuksia kuin Riadin hyvin verkostoituneelle yläluokalle.

Tafheetistä muodostui vähävaraisten nuorten miesten alakulttuuri, jonka avulla torjuva ja rajoitteita täynnä oleva kaupunkitila otettiin haltuun. Arkinen ajaminen politisoitui ja siitä tuli keino purkaa epätasa-arvon aikaansaamaa tyhjyyden ja kapinan tunnetta.

Valtiolle tafheet oli uhka julkisen tilan hallinnalle ja järjestykselle. Yleistä moraalipaniikkia seurasivat poliisin tehostettu valvonta ja liikenneturvallisuuden vaarantamista koskevien tuomioiden koventaminen. Kaahailu kuvattiin porttina päihteiden käyttöön ja normeista poikkeavaan seksuaalisuuteen.

Tafheet hiipui 2010-luvulla, kun monet entiset kaahaajatähdet alkoivat katua tai tulivat uskoon. Osa heistä irtautui alakulttuurista kuolonuhreja vaatineiden onnettomuuksien jälkeen ja kiersi kouluissa varoittamassa nuoria kaahailun vaaroista, toiset päätyivät opettamaan ajamista kaahaajia takaa-ajaville poliiseille.

Lukemista

  1. Pascal Menoret 2014. Joyriding in Riyadh: Oil, Urbanism and Road Revolt. 

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Lili De Paola

Lili De Paola, FM, on fennisti ja Lähi-idän tutkimuksen maisteriopiskelija Helsingin yliopistosta. Hänen tekeillä oleva maisterintutkielmansa tarkastelee nationalismia koskevien diskurssien rakentumista Saudi-Arabiassa. Lili on kiinnostunut erityisesti urbaanista etnografiasta, tilallisuudesta ja poliittisista liikkeistä Lähi-idän alueella.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *