Siirry suoraan sisältöön

Suomen Antropologinen Seura on AntroBlogin uusi koti

AntroBlogin taustaorganisaatio vaihtuu julkaisun siirtyessä Suomen Antropologisen Seuran alaisuuteen. Samalla perustajat ja pitkäaikaiset päätoimittajat siirtyvät muihin puuhiin, ja koko toimintarakenne muuttuu.

AntroBlogi täyttää tänä syksynä seitsemän vuotta, ja luvassa on suuria joskin yleisölle vähemmän näkyviä muutoksia. 

Lähes seitsemän vuoden ajan tiedeviestintään keskittynyt Allegra Lab Helsinki ry on toiminut AntroBlogin kattojärjestönä, jonka suojissa olemme voineet esimerkiksi hakea ja saada apurahoja. ALH on vuodesta 2015 saakka tarjonnut meille paitsi hallinnollisen kodin, myös laajat akateemiset verkostonsa. 

Keväällä AntroBlogi siirtyi ALH:n alaisuudesta Suomen Antropologisen Seuran hoiviin. Tieteenalan keskeisinä julkisina kasvoina sovimme luontevasti oman alan tieteellisen seuran alaisuuteen. Samaa mallia noudattavat useimmat sisarjulkaisumme. 

Taustaorganisaation muutos ei vaikuta AntroBlogin sisällölliseen itsenäisyyteen, joka on aina ollut keskeinen toimintaa ohjaava periaate. 

Yhteistyö Seuran kanssa lähti tiivistymään keväällä, kun seuran tuottamaa Antropodi-podcastia ryhdyttiin julkaisemaan AntroBlogin kanavien välityksellä. 

Suomen Antropologisen Seuran puheenjohtaja Jukka Jouhki kertoo olevansa innoissaan mahdollisuuksista, joita AntroBlogin ja seuran yhteistyö tulevaisuudessa tuottaa. 

Jouhki jatkaa: “On tärkeää, että suomalainen antropologia näkyy akateemisen julkaisutoiminnan lisäksi foorumilla, joka tavoittaa paremmin ja kenties lähestyttävämmin yliopistoyhteisön ulkopuolisen maailman.”

Yhteistyö Allegra Lab Helsinki ry:n kanssa puolestaan jatkuu ALH:n ylläpitämän Tutkitusti-verkoston kautta.

Uusi aika, uudet käytännöt

Vuosien varrella AB:n virtuaalisessa toimituksessa on vaikuttanut vaikuttava määrä antropologeja ja antropologian opiskelijoita. 

Toimintaa ovat kuitenkin alusta asti vetäneet allekirjoittaneet julkaisun perustajat Suvi Jaakkola ja Ninnu Koskenalho. Nyt ripustamme päätoimittajan hattumme naulaan. 

Kesän aikana olemme toimituksen sisällä uudelleenjärjestelleet toimintatapojamme. Luovuimme hierarkisesta toimitusrakenteesta ja siirryimme yhteisölliseen päätöksentekoon ja sisällöntuotantoon kaikissa asioissa. Parhaillaan tekeillä on muun muassa Taiken apurahan mahdollistama sivustouudistus.

Tämä uusi tekemisen tapa on varsin erilainen kuin päätoimittajien voimakkaasti omin käsin ohjaama tähänastinen historiamme. 

Emme kuitenkaan jättäydy pois julkaisun toiminnasta vaan vetäydymme toimituksen rivijäseniksi, ja seuraamme suurella mielenkiinnolla mihin suuntaan AntroBlogin toiminta ja olemus muovautuvat. 

Koskenalhon ja Jaakkolan seuraavat visiot

Ex-päätoimittajat vuonna 2018. Kuva: Gennady Kurushin

AntroBlogi on ollut meille intohimoprojekti, mutta aika on kypsä siirtää omaa fokusta muualle ja antaa julkaisu tuoreisiin käsiin. 

Suvi aikoo jatkaa antropologisen tiedeviestinnän parissa. Seuraavaksi hänen työpöydällään on Niilo Helanderin säätiön rahoittama selvitystyö koulukiusaamiseen liitetyistä kulttuurisista mielikuvista suomalaisessa yhteiskunnassa. Työn alla on myös tietokirja elämänkaaren tyypillisistä siirtymärituaaleista Suomessa. Ehtiessään Suvi kirjoittelee edelleen myös yksittäisiä artikkeleita sekä AntroBlogiin että freelancer-periaatteella muihin medioihin.

Ninnua kutsuu tällä hetkellä kuoleman ja rakkauden mystiikka, maailman viisausperinteiden ja erilaisten utopististen tulevaisuusvisioiden tutkiminen sekä rajoittavien rakenteiden dekonstruktio niin yhteisillä kuin henkilökohtaisilla tasoilla. Kirjoittaminen ja muiden tekstien toimittanen rahaa vastaan on kiitollista hommaa, mutta niitäkin enemmän kiinnostaa antikapitalistiseen toimintaan syventyminen. 

Olemme hirveän ylpeitä jokaisesta tiimimme jäsenestä, joka vuosien varrella on osallistunut AntroBlogin tuottamiseen. Iso kiitos kaikille teille, jotka lukemalla, jakamalla ja kommentoimalla juttujamme olette mahdollistaneet tämän intohimoprojektin kasvamisen ja kukoistuksen.

NYT RIITTI, SANOI SHAMAANI

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Suvi Jaakkola

Suvi Jaakkola on valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta ja yksi AntroBlogin perustajista. Suvia kiinnostavat erityisesti mm. siirtymärituaalit ja kollektiivinen muisti.Katso kirjoittajan artikkelit

nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *