Siirry suoraan sisältöön

Tosi hobitti ei jätä kaveria kuolemaan

Hobitit ovat J.R.R. Tolkienin Keski-Maassa hahmotyyppi kuten ihmiset tai haltiat. Amazonin suursarja Rings of Power esittelee harfootit eli karvajalat, jotka ovat esihobittien suku.

Karvajalat ovat metsästäjä-keräilijöitä, jotka liikkuvat suuria etäisyyksiä tutulta leiripaikalta toiselle. Yhteisö koostuu useista kymmenistä yksilöistä ja rakentuu sukulaisuudelle. Esihobitit elävät valtiottomassa yhteiskunnassa.  

Yhteisön tärkein yksikkö on perhe. Karvajaloilla on julma tapa jättää haavoittuneet jälkeensä, paleltumaan hankeen tai susien syötäväksi. Oma perhe saattaa jäädä rinnalle, mutta yhteisö hylkää.

Tässä kerronnassa Rings of Power toisintaa vanhaa ja sitkeää käsitystä, jonka mukaan ilman järjestäytynyttä yhteiskuntaa ihminen (tai hobitti) on luonnostaan sotaisa ja julma. 

Mm. Intiassa, Japanissa ja inuitien parissa on tunnettu käytäntöjä, joissa vanhoja tai sairaita ihmisiä on jätetty kuolemaan tai heidän kuolemassaan on aktiivisesti avustettu. 

Tällaiset käytännöt eivät kuitenkaan ole pohjanneet julmuuteen tai piittaamattomuuteen. Ne ovat olleet niukoilla resursseilla elävien yhteisöjen hätäratkaisuja tai ne on voitu nähdä armon ja myötätunnon tekoina.

Keski-Maan pitkässä historiassa karvajalat hylkäävät ennen pitkää nomadielämän, perustavat kyliä ja asettuvat aloilleen. Tarussa sormusten herrasta hobitit ovat kaukana metsästäjä-keräilijän juuriltaan ja elävät mukavaa, turvallista elämää pienillä itsehallintoalueilla. Tarinan päätteeksi Hobittila liitetään osaksi Gondorin valtiokoneistoa ja keskushallintoa.

Arkeologinen ja etnografinen aineisto kertovat, että aina neandertalin ihmisten ajasta saakka ihmisyhteisöissä on elänyt vanhuuteen saakka pahasti vammautuneita, rakenteellisesti heikkoja tai vakavasti sairaita yksilöitä. Heistä on ilmiselvästi pidetty huolta koko elämänsä ajan. 

Yhteisöllinen hoiva on kantava teema niin Tolkienin kirjoituksissa kuin ihmiskunnan historiassa. Amazonin esihobitteja on kenties tulkittu virheellisen viitekehyksen kautta. 

Lukemista

Lisää Kulttuurishokkeja

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Ninnu Koskenalho

Ninnu Koskenalho on tiedeviestintään erikoistunut antropologi ja AntroBlogin toinen perustaja. Hän toimi julkaisun päätoimittajana yhdessä Suvi Jaakkolan kanssa vuoteen 2023 saakka ja työskentelee tällä hetkellä freelance-kirjoittajana. Generalistina Ninnua kiinnostaa vähän kaikki - muun muassa ihmismielen narratiivisuus, psykologinen antropologia, rakkaus, mystikot ja uskonnot, tekoäly ja peliteknologia, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus ja radikaalit, yllättävät näkökulmat.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *