Siirry suoraan sisältöön

Helsingin antropologit tukevat yliopiston valtaajia

Joukko Helsingin yliopiston opiskelijoita on vallannut yliopiston päärakennuksen protestina hallituksen kaavailemille leikkauksille ja maahanmuuttopolitiikan kiristyksille. 

Hallituksen suunnittelemat säästötoimenpiteet kohdistuisivat erityisesti sosiaaliturvaan. Leikkauksista asumistuen heikennykset madaltaisivat opiskelijoiden toimeentuloa huomattavasti. Maahanmuuton ja oleskelulupien tiukennukset koskisivat puolestaan kansainvälisiä opiskelijoita sekä usein lyhytaikaisilla sopimuksilla työllistyvää kansainvälistä opetus- ja tutkimushenkilöstöä. 

Pienituloisiin kohdistuvat säästötoimet ovat itsessään epäreilut, minkä lisäksi opiskelijoita koskevat leikkaukset ovat ristiriidassa hallituksen muun politiikan kanssa. 

Opiskelijoiden toimeentulon heikentyminen tarkoittaa sitä, että opiskelijoiden on tehtävä entistä enemmän palkkatyötä opiskelun ohessa, mikä hidastaa valmistumisaikoja. Yliopistojen saamat määrärahat riippuvat siitä, että opiskelijat valmistuvat määräajassa, eli hallituksen tavoitteena on saada opiskelijat valmistumaan mahdollisimman nopeasti. Leikkaukset toimeentuloon eivät palvele tätä tarkoitusta. 

Toinen opiskelijoiden vaatimus on, että opiskelijoiden mielenterveyspalveluista ei saa leikata. Vaatimus on erittäin kannatettava. 

Pandemia-aika oli erityisen raskas koululaisille ja opiskelijoille, mikä näkyy mielenterveyspalveluiden tarpeessa. Niistä säästäminen olisi huono veto velkakuria painottavalta hallitukselta, sillä mielenterveyspalveluissa tehdyt säästöt aiheuttavat huomattavat kulut tulevaisuudessa. Opiskelijoiden hyvinvoinnista leikkaaminen on velka, jota meillä ei ole varaa ottaa. 

Antropologien on helppo vastustaa jyrkkää ja rasistista maahanmuuttopolitiikkaa opiskelijoiden rinnalla. Tieteenala on monin tavoin poikkeuksellisen kansainvälinen: Antropologit tekevät tutkimusta ympäri maailmaa ja alan tutkijat ja opiskelijat ovat kansainvälinen joukko. Antropologia on myös eettisesti sitoutunut rasismin vastustamiseen. Antropologinen tutkimus on osoittanut aiempia rasistisia käsityksiä vääriksi, minkä lisäksi tieteenala vastustaa nurkkakuntaista muukalaisvihaa. 

Helsingin yliopiston antropologian opetus- ja tutkimushenkilöstö haluaa ilmaista kannatuksensa opiskelijoiden kohtuullisille vaatimuksille ja kiittää päärakennuksen vallanneita opiskelijoita tärkeiden asioiden esilletuomisesta. Antropologien yhteisö Helsingin yliopistolla vetoaa yliopiston johtoon, jotta yliopisto asettuisi tukemaan opiskelijoiden vaatimuksia.

Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

Matti Eräsaari

Matti Eräsaari on vuonna 2013 väitellyt antropologi, joka tutkii arvoa sen eri ilmenemismuodoissa. Viime vuodet Eräsaari on tutkinut aikaa ja sen arvoa Fidžillä ja Suomessa; aiemmin hän on kirjoittanut muun muassa muukalaisuudesta, ruoasta ja viskin symbolisesta arvosta. Matti Eräsaari työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa ja toimittaa Suomen Antropologi: Journal of the Finnish Anthropological Society -lehteä.Katso kirjoittajan artikkelit

nv-author-image

Tuomas Tammisto

Tuomas Tammisto on sosiaali- ja kulttuuriantropologi, joka väitteli Helsingin yliopistolla helmikuussa 2018 laajamittaisten öljypalmu- ja hakkuuprojektien poliittisista vaikutuksista ja paikallisen maankäytön muutoksesta Papua-Uuden-Guinean maaseudulla. Väitöskirja luettavissa osoitteessa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/231102Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *