Siirry suoraan sisältöön

Apruven! Romaninuoret ja aktivismi – uusi podcast-sarja pureutuu romanien asemaan


AntroBlogin uudessa podcast-sarjassa ääneen pääsevät romaninuoret. Ensimmäisessä jaksossa Suomen romaniyhdistyksen mediakoordinaattori Natasha Roth keskustelee antropologian opiskelijoiden Iris Fontellin ja Laura Mäkirinteen kanssa ilosta ja huumorista sekä liittolaisuuden merkityksestä.

Miksi romaninuoret haluavat käyttää romanipukua, vaikka monet neuvovat, että siitä on vain haittaa? Mitä romanitaustainen dragartisti ajattelee, kun näkee kirpputorilla romanien hääpuvun? Millaista tarinaa romanilapsille on kerrottu Hitleristä ja Mannerheimista?

Kuuntele uutta Romaninuoret ja aktivismi -podcast-sarjaa, niin saat tietää!

Apruven! on romanikieltä ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna “nouskaa ylös”. Romaninuoret ottavat yhteiskunnassa tilaa edeltävien sukupolvien työstä ammentaen ja luotsaavat romanipolitiikkaa uusiin suuntiin. Heillä on ollut muun muassa oma podcast-sarja.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Suomen romaniyhdistyksen mediakoordinaattori Natasha Roth puhuu huumorista ja unelmistaan – siitä, millaisia ohjelmia hän haluaisi lisää televisioon ja radioon sekä siitä, mitä hän toivoo liittolaisilta.

Apruven! Romaninuoret ja aktivismi on sarja antropologian opiskelijoiden ja nuorten romaniaktivistien keskusteluja. Podcasteissa pohditaan romani-identiteettiä ja aktivismia, yhteisöllisyyttä, iloa, huumoria ja liittolaisuutta, mutta myös rasismia ja syrjinnän pitkää historiaa.

Sarja toteutettiin yliopistonlehtori Maarit Forden opettamalla poliittisen antropologian kurssilla Helsingin yliopistossa joulukuussa 2023.

Kiitämme Suomen romaniyhdistystä innostavasta yhteistyöstä ja yhdistyksen nuorisotyön koordinaattori Dimitri Lindgreniä sarjan kuvituksesta.


Toimitus:

  • Podcast-vieraat: Natasha Roth, Iris Fontell ja Laura Mäkirinne
  • Artikkelikuva: Dimitri Lindgren
  • Verkkotaitto ja tuotanto: Maria Karuvuori
Jaa tämä artikkeli:
nv-author-image

AntroBlogi

AntroBlogin toimitus kirjoittaa lyhyempiä kommentteja toisinaan yhteisöllisen nimimerkin takaa.Katso kirjoittajan artikkelit

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *