Koronapandemia on globaalin mittakaavan kriisi, jolla on moninaisia paikallistason vaikutuksia sosiaalisessa, kulttuurisessa, poliittisessa ja taloudellisessa mielessä. Antropologiassa tutkitaan ihmisyyttä kokonaisvaltaisesti, ja covid-19 on kirvoittanut reaktioita niin sairauden ja terveyden kysymyksiin erikoistuneilta lääketieteellisiltä antropologeilta kuin tieteenalamme edustajilta laajemmin.
Ihmisläheinen lähestymistapa ja etnografinen tieto auttavat kansainvälisen kriisin vaikutusten ymmärtämisessä, ja sillä on merkittävää sovelluspotentiaalia koronan tuomien haasteiden ratkaisemisessa. Ensimmäisenä tältä sivulta löydät koronan maailmanlaajuisia ilmenemismuotoja tarkastelevan juttusarjamme, joka johdattelee paikallistason todellisuuteen muun muassa Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikan mantereella. Juttusarja päivittyy edelleen.
Myös kaikki muut AntroBlogin koronaa käsittelevät jutut löydät tältä sivulta. Kokoamme lisäksi listaa muista koronaa käsittelevistä antropologisista juttusarjoista ja yksittäisistä teksteistä tämän sivun loppuun. Kansainvälistä antropologista syväanalyysia koronasta löytyy skrollaamalla sivun loppuun asti. Päivitämme linkkilistaa säännöllisesti, kun uusia tekstejä julkaistaan. Voit myös mieluusti vinkata meille listalle sopivasta sisällöstä, laittamalla vaikka mailia osoitteeseen toimitus@antroblogi.fi.

Paikallistason koronakatsauksia eri puolilta maailmaa
Koronavirus ja paaston aika Indonesiassa
Pahimmat skenaariot koronaviruksen etenemisestä Indonesiassa eivät toistaiseksi ole toteutuneet. Toukokuun lopulla päättyi muslimien paastokuukausi ramadan, mikä tavallisesti tarkoittaa hyvin vilkasta, juhlien ja tapaamisten sävyttämää aikaa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin toinen: sekä poliittiset että uskonnolliset johtajat pyytävät kansalaisia pysymään kotona.
Koronapandemia Latinalaisen Amerikan hauraissa ympäristöissä
Koronapandemia on tuonut pinnalle eriarvoisuuden kipupisteitä Latinalaisessa Amerikassa. Kriisin keskellä puhdas ja turvallinen ympäristö ovat olleet vain harvojen ulottuvilla olevaa luksusta. Kaikkein hauraimmassa asemassa ovat kaupunkien ja maaseutujen vähäosaisimmat asukkaat.
Ruanda ei ole keltanokka terveyskriisin keskellä
Ruanda on onnistunut pitämään koronatartuntojen määrän alhaisena tehokkaan tiedotuksen ja autoritäärisen hallinnon avuin. Pienellä keski-Afrikan valtiolla on aiempaa kokemusta epidemioiden, kuten ebolan, taltuttamisessa.
Koronamilitarismi Egyptissä – hallinnon uusi spektaakkeli
Egypti on sodassa. Lähi-idän suurin armeija taistelee koronavirusta vastaan, ja tarjoaa suojaa ja tukea kansalaisille. Tai näin väittää Egyptin armeijan propagandasta vastaava yksikkö. Koronamilitarismin avulla luodut kuvat ovat kuitenkin kaukana viruksen vastaisen taistelun seurauksista Lähi-idän väkirikkaimmassa maassa.
Perussa käydään koronaa vastaan sotilasvoimin
Peru on eräs koronaviruksen leviämiseen nopeimmin reagoineita maita. Siirtomaa-ajoilta juontuva asema maailmantaloudessa määrittää maan järeitä toimenpiteitä koronan hallinnassa. Erilaiset sosiaaliset ja taloudelliset vaatimukset ovat vahvistuneet pandemian myötä.
Chilen vallankumousta on lykätty, uusi päivämäärä 25. lokakuuta
Globaalin pandemian edessä Chilen hallitus on julistanut nopeasti jyrkkeneviä rajoituksia liikkumiseen ja kokoontumisvapauteen. Koronaviruksen pelko on käytännössä keskeyttänyt lokakuussa 2019 alkaneet valtavat mielenosoitukset, jotka nostivat pinnalle kansalaisten valtavan eriarvoisuuden ja tyytymättömyyden politiikan ammattilaisiin. Tämä artikkeli tarkastelee pandemian vaikutusta sosiaaliseen kriisiin julkisten tilojen hallinnan ja ulkomuodon kautta.
Karanteeni ja etätyöt ovat Meksikossa kapean keskiluokan etuoikeus
Meksikon hallinto on viimeisten vuosikymmenten aikana yksityistänyt ison osan julkisia palveluitaan, terveydenhuoltoa mukaan lukien. Uusliberaalit rakennemuutokset kasvattavat eroja rikkaiden ja köyhien välillä, tehden karanteenista kapean keskiluokan etuoikeuden ja jättäen maan terveydenhuollon haavoittuvaan asemaan pandemian edessä.
Lue myös muut julkaisumme koronasta:
Muita koronapandemiaa käsitteleviä antropologisia julkaisuja:
Tästä löydät kansainvälisiä, koronakriisiä antropologisista näkökulmista käsitteleviä lähteitä. Päivitämme listaa, kun uusia sisältöjä tulee vastaan. Kerro meille, jos listalta puuttuu jotain tärkeää!
- Luovalla ja kokeellisella Allegra Laboratorylla on jatkuvasti päivittyvä korona-juttusarja, jossa antropologit tarkastelevat pandemiaa monelta kantilta.
- Antropologiaa ja arkeologiaa popularisoiva Sapiens julkaisee koronakriisiä monipuolisesti käsittelevää sisältöä.
- Antropologian ja lääketieteen risteyksessä toimivan Somatospheren puolella on tutustumisen arvoinen Dispatches from the Pandemic ‑juttusarja.
- Progressiivisesta ja kokeilullisesta otteestaan tunnetun yhdysvaltalaisen kulttuuriantropologisen seuran, Society For Cultural Anthropologyn (lyhyesti Culanthin) blogissa on niinikään käynnissä COVID-19 ‑teemainen juttusarja.
- Antropologiaa popularisoivan tiedeviestinnän kansainvälisiin huippuihin kuuluva anthro{dendum} (aikaisemmin Savage Minds) julkaisee COVID-19 aiheisia juttuja. Mukana on myös nimenomaan etnografista kenttätyötä koronan aikana käsittelevä sarja.
- Saksalainen etnologinen tutkimusinstituutti Max Planck Institut für ethnologische Forschung on aloittanut antropologisen REALEURASIA-blogin, jossa käsitellään koronaa monelta kantilta.
- Biologiset antropologit Christos Lynteris ja Lyle Fearnley kirjoittivat The Conversationiin jo tammikuun lopulla kiinalaisista marketeista ja koronan leviämisestä ihmisiin.
- Antropologi Alma Gottlieb kirjoittaa rohkaisevaa blogia ihmisyydestä ja koronasta.
- Antropologi Paul Stoller kirjoittaa Psychology Todayssa pandemian tuomista positiivisen muutoksen mahdollisuuksista.