Siirry suoraan sisältöön

Oppimateriaalit – Keho ja kulttuuri

Tervetuloa AntroBlogin avointen oppimateriaalien pariin! Tämä kokonaisuus käsittelee kehon ja kulttuurin solmukohtia. Miten kulttuuriset vaikutteet näkyvät siinä, mitä pidämme kauniina tai millä ruoka-aineilla ravitsemme kehoamme? Viidestä osasta koostuva opetuskokonaisuus pureutuu kehon ja kulttuurin kysymyksiin liikunnan, kauneuden, aistien, ruoan ja kuoleman suurten teemojen kautta.

Oppimateriaalit on suunnattu erityisesti toisen asteen opetusta varten, mutta ne ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä. Kukin yksittäinen luento koostuu usemmasta lyhyestä kirjallisesta osuudesta, niihin liittyvistä keskustelutehtävistä ja aihetta syventävistä videoista.

Materiaaleja voi navigoida alla olevien nappien kautta. Tekstit voi myös tallentaa ja tulostaa pdf-muodossa. Suosittelemme lämpimästi videoiden käyttämistä opetuksen tukena.

Keskustelutehtävät kannattaa tehdä sopivan kokoisissa pienryhmissä ja purkaa heränneitä ajatuksia koko ryhmän kesken. Antropologia ei pyri kertomaan mitä pitäisi ajatella, vaan tarjoaa uusia näkökulmia siihen, miten ajatella.

Toivomme, että oppimateriaalit tuottavat oivalluksen iloa niin oppilaille kuin opettajillekin!

Teemat

Esittely

Keho ja kulttuuri ‑kokonaisuuden esittely. Mitä “kulttuurilla” tarkoitetaan?

Liikkuva keho

Millaisia sääntöjä tai rajoituksia liittyy kehon hyväksyttävään liikkeeseen?

Kaunis keho

Mikä on kaunista? Tulisiko ihmisen olla laiha vai lihaksikas? Ajella karvansa ja nyppiä kulmansa — vai mustata hampaansa aamuisin?

Aistiva keho

Kuinka kuvailisit punaista väriä ihmiselle, joka ei pysty näkemään? Miltä vanhat kirjat tai bensiini tuoksuvat?

Ruokaileva keho

Miksi missään päin maailmaa ei syödä kaikkea, mikä kelpaa ravinnoksi? Mitä muuta ruoka ja juoma ovat kuin polttoainetta?

Kehon kuolema

Kaikki elämä päättyy kuolemaan. Mutta mitä keholle tapahtuu elämän jälkeen?

Antropologi vierailemaan kouluusi?

Avoimessa jakelussa olevien oppimateriaalien lisäksi tarjoamme kouluille mahdollisuutta kutsua antropologin pitämään oppituntia näiden sisältöjen pohjalta. Oppitunti on kaksoistunnin mittainen, myös pidemmistä voidaan sopia. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisten kouluvierailujen hintoihin lisätään matkakulut.

Ota yhteyttä, niin sovitaan yksityiskohdista!

Haluatko tulostaa?

Lataa oppimateriaalit tulostettavassa pdf-muodossa.