Siirry suoraan sisältöön

AlterNATIIVI-podcast

Uusi podcast-keskusteluohjelma pureutuu antropologisen osaamisen ytimeen eri soveltamisalueita hyödyntäen. Mitä antropologia on ja miksi se on tärkeää nykyiselle työelämälle? Voiko etnografiaa oppia päivässä? Juodaanko kenttätöissä vain kaljaa ja lojutaan uima-altaalla? Voiko ujo antropologi olla hyvä antropologi?

Juontajana toimii design-antropologi, digitaalisen kulttuurin tohtori Anna Haverinen, jonka mielestä antropologeja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

Podcastin voi tilata omaan puhelimeen tai tietokoneeseen podcastien kuunteluun tarkoitetulla ohjelmalla. Tilaaminen tapahtuu kopioimalla tämä RSS-syötteen linkki podcast-ohjelmaasi.

Voit kuunnella AlterNATIIVI-podcastia myös ao. palveluissa ja Simplecastissa.

Jakso 1: Enemmän empatiaa ja itsetuntemusta

AlterNATIIVIN ensimmäisessä jaksossa pureudutaan antropologian ytimeen: mitä on ihmisoivallus? Mitä antropologia on, mitä se ei ole ja mitä se voisi olla? Mukana jaksossa on teologi ja kauppatieteilijä, Protoomon toimitusjohtaja Mikko Leskelä, joka on tehnyt hypyn korporaatioista konsultointiin ja Excelistä ihmistieteisiin. Keskustelu polveilee Trumpista Atlantis-teoriaan, antropologian puolijumalista sudenkorentojen katselemiseen. 

Jakso 2: Huono antropologi!

Ujostuttaa, ahdistaa, onko pakko jos ei uskalla! Mitä tehdä, kun ujostuttaa tavata uusia ihmisiä? Entä jos on introvertti ja pitäisi muuttaa kaukaiseen maahan kenttätöihin? Tai edes naapurikaupunkiin? Olenko huono antropologi, jos en tee akateemista tutkimusta? AlterNATIIVIn toisessa jaksossa keskustellaan ammatti-identiteetistä ja siitä, millainen on hyvä antropologi. Mukana keskustelussa Viola Strandberg, joka on yksi Kenno Ethnographic Consulting ‑tutkimustoimiston perustajajäsenistä.

Jakso 3: Ei ole lahjahevosen suuhun katsomista

Lahjat ovat tärkeä sosiaalisen ja kulttuurisen kanssakäymisen muoto, ja niitä vaihdetaan muulloinkin kuin jouluna tai merkkipäivinä. AlterNATIIVIn joulukuun jaksossa pohditaan antropologian klassikoihin kuuluvan lahjateorian kautta niin sokerideittailua, Fidzin pienyhteisön erityisiä lahjaksi sopivia esineitä kuin joulupaketteihin sukeltavia pörrösukkia. Vieraana antropologi Matti Eräsaari, joka tutkii arvoa sen eri ilmenemismuodoissa.

Jakso 4: Etnografia on uusi musta

Etnografia on laadullista tutkimusta, jonka tavoitteena on ymmärtää ihmisten uskomuksia, käsityksiä, tapoja, tottumuksia, sekä kokemuksia eri kulttuureissa kokonaisvaltaisesti. Etnografiaa on omaksuttu myös muille tieteenaloille, jolloin sitä on joskus käytetty alkuperäisen tarkoituksensa sijasta laadullisen tutkimuksen synonyymina. Miten akateeminen ja soveltava etnografia eroavat toisistaan? Vieraana VTT Anni Ojajärvi, joka työskentelee palvelumuotoilijana ja etnografina palvelumuotoilutoimisto Palmulla.

Jakso 5: Teknologista hoivaa

AlterNATIIVIn viidennessä jaksossa keskustellaan hoivarobotiikan eettisistä haasteista sekä käytännön mahdollisuuksista sosiaali- ja terveysalan työkaluina. Hoivarobotiikan käyttö on Suomessa vielä lapsenkengissään, mutta kansainvälisesti teknologiaa on käytössä jo hyvin laajasti aina leikkaussaleista etäläsnäoloon, keskusteleviin sosiaalisiin robotteihin ja fysioterapian työkaluihin. Mukana keskustelemassa Meditasin toimitusjohtaja ja hoivateknologian maahantuoja Minna Laine.

Jakso 6: Synkkä turismi

Tällä kertaa Anna Haverisen vieraana on synkän turismin asiantuntija, FT Tuomas Hovi, joka on tutkimuksissaan erikoistunut muun muassa Dracula-aiheiseen turismiin Romaniassa. Jaksossa keskustellaan synkän turismin eettisistä ongelmista, siitä mitä asioita voidaan museoida ja mitä ei, sekä miten Turussa tapahtunut puukotus vuonna 2017 loi väliaikaisen synkän turismin kohteen ihan kotinurkille.

Jakso 7: Tekoälyn etiikka

AlterNATIIVIn seitsemännessä jaksossa keskustellaan väitöstutkija ja tekoälyasiantuntija Juho Vaisteen kanssa tekoälyn eettisistä haasteista ja kulttuuristen erityispiirteiden vaikutuksista etiikkaan. Kuka vastaa siitä, jos tekoäly tekee virheen? Voiko kone oppia moraalia, jos moraali saattaa vaatia myös inhimillisiä uhrauksia?

Jakso 8: Keskusteluja elämästä ja antropologiasta

AlterNATIIVIn kahdeksannen jakson aiheena on tutkijaidentiteetti, etnografian soveltaminen ja vaihtoehtoiset urapolut. Vieraana on sosiaaliantropologi, luova akateemikko ja oman elämänsä etnografi Miia Halme-Tuomisaari.