
Mikä Antropodi?
Antropodi on Suomen Antropologisen Seuran toimittama podcast-sarja, jota julkaistaan yhteistyössä AntroBlogin kanssa. Sarja käsittelee ajankohtaisia ja ajattomia antropologisia aiheita, kuten tuoreita tutkimuksia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä, opetusta ja työelämää. Antropodin uusi jakso ilmestyy aina kuun ensimmäisenä tiistaina. Toisinaan saatamme julkaista lisäksi erikoisjaksoja.
Jakso 1: Elämää tavarapaljouden keskellä
Tavarapaljouden keskellä eläminen voi totuttaa valinnanvaraan, mutta se voi myös houkutella toimimaan toisin, jolloin minimalismista voi tulla luksusta. Tässä jaksossa pohditaan, miten omaisuuden karsiminen voi olla elämäntapamuutos.
Jakso 2: Luomakuntaa vartioimassa
Itä-Helsingissä sijaitsevaa Kontulaa kuvataan usein ongelmalähiöksi, jota odottaa joko ghettoutuminen tai gentrifikoituminen eli alueen keskiluokkaistuminen. Ovatko nämä tosiaan ainoat näkökulmat Kontulan ymmärtämiseksi?
Jakso 3: Mitä meidän tulisi ajatella Kontulasta?
Antropodin toimittaja Anni Rastas sukeltaa dokumenttielokuvaohjaaja Iiris Härmän kanssa dokumentaarisen elokuvan teon ja ympäristönsuojelun monimutkaisiin maailmoihin.
Jakso 4: Anastasia Piliavsky, antropologi sodassa
Toimituskunta

Jukka Jouhki on Antropodin vastaava toimittaja. Hän on Suomen Antropologisen Seuran puheenjohtaja ja yliopistonopettaja Turun yliopiston kulttuurien tutkimuksen ohjelmassa. Niin antropologiassa kuin Antropodissakin häntä kiinnostaa yleinen ihmisyyden ihmettely.

Arttu Närhi on antropologiataustainen viestinnän ammattilainen. Kirjoittaminen ja kulttuuri ovat olleet lähellä hänen sydäntään pienestä pitäen, mikä johti ihmistieteiden pariin yliopistossa. Työssään hän käyttääkin opittuja menetelmiä aktiivisesti ja on erityisen kiinnostunut antropologian mahdollisuuksista liiketoiminnan kehittämisen kannalta. Vapaa-ajalla eläimet, laskettelu, pyöräily, ja sci-fi kirjallisuus ovat vahvasti läsnä.

Meri Parkkinen on vapaa toimittaja ja valtiotieteiden maisteri sosiaali- ja kulttuuriantropologiasta. Hän innostuu ilmiöiden tarkastelusta ja ihmisten haastattelemisesta.
Podcastin musiikin on tehnyt Tuomas Vesa.

Anni Rastas on viittä vaille valmis antropologian maisteri Helsingin yliopistosta. Antropologian Anni löysi Aberdeenin yliopistossa opiskellessaan ja hyppäsi silloin vielä tuntemattomalle, mutta täysin oikealle, alalle pää edellä. Erityisesti Anni innostuu ympäristö‑, kolonialismi- ja queer-teemoihin liittyvistä aiheista sekä dokumentaarisesta elokuvasta, mutta toteaa ettei tylsiä aiheita tai ilmiöitä maailmassa olekaan!

Venla Sunikka on sosiaaliantropologian maisteriopiskelija Tukholman yliopistossa, mutta tutkinnon aikana hän on suorittanut opintojaan Ruotsin lisäksi Espanjassa, Kiinassa ja Itävallassa. Kingstonissa, Jamaikalla vietetyn kenttätyön päätteeksi Venla kirjoitti kanditutkielmansa jamaikalaisten naistanssijoiden toimijuudesta dancehall-tanssissa. Tällä hetkellä hän viimeistelee pro gradu ‑tutkielmaansa susista ja ihmisistä kysyen, kuinka ihmiset oppivat tuntemaan ja tietämään sudet Suomessa.

Anni Toivanen on Helsingin yliopiston sosiaaliantropologian maisteriopiskelija, jota kiinnostavat muun muassa tieteen ja teknologian tutkimus, ihmisen ja ympäristön välinen suhde, osallisuus ja monilajinen antropologia. Anni työskentelee osallistuvan päätöksenteon hankesuunnittelijana Vaasan kaupungilla ja kirjoittaa pro gradu ‑tutkielmaansa solumaataloudesta. Hänen lempiruokaansa on perulainen ceviche.